Folkstyret

Åsiktskontroll.

14 jun , 2020  

Vad som får sägas i den svenska offentligheten snärjs åt alltmer. Det är en känsla som säkert många delar. Säger du något som strider mot PK-normen så går självaste DN ut för att bokstavligen slå ihjäl. Senast var det Alexander Bard som inte tyckte att BLM:s kravaller var acceptabla. Hoppas nu bara att Bards reaktion på detta övergrepp infrias: Om jag har varit kontroversiell nu kommer jag vara ännu mer kontroversiell och edgy i augusti och september. Den här tweeten är ingenting mot vad jag kommer att ställa till med i höst. Jag är tokälskad, Alexander Bard är inget offer och ingen vågar debattera mig, ingen! Vad var det då han hade sagt: “Svarta personer ska plugga, jobba och inte leva på välfärden.

Reaktionerna på övergreppet talar för att motståndet lever. Ur flödet: Jag kan inte låta bli att le åt hela cirkusen kring Alexander Bard. Det är alltså rasistiskt och “grovt” att tycka att svarta ska arbeta och försörja sig själva istället för att leva på bidrag och begå brott? Det säger mycket om vår kollektiva syn på svarta människor.

De mest iögonfallande övergreppen står de de riktigt stora drakarna för. Vi har fått en de stora drakarnas åsiktsdiktatur. Men det värsta är att intoleransen mot avvikande åsikter har blivit smittsam. Numer stryps även åsiktsutrymmet på landsortspressen. Jag har aldrig tidigare fått bidrag till insändarsidor nekade på grund av åsikt. Ett par insändare/år till den lokala tidningen Nya Kristinehamnsposten(NKP) de senaste fem till tio åren ser nu att gå mot sitt slut.

I april reagerade jag på en insändare som gick t på att SD var nazister skriven av Ingmar Elf. Båda insändarna finns här. Efter påstötningar från mig så svarade NKP:s Marie Andersson:

Vi har fortsatt högtryck på NKP:s insändarsida. Din text är en av många som ännu inte publicerats. För oss är det glädjande att så många tycker att NKP är en bra plats att debattera på, samtidigt blir det ju tråkigt när texterna släpar efter och inte kommer in så snabbt som skribenterna skulle önska.

Marie Andersson förstod kanske att detta avfärdande inte duger och återkom därför med följande motivering:

Efter att jag läst din text igen så har jag faktiskt en invändning. Ingemar Elf har inte påstått att SD är nazistiskt. Han har skrivit att många ser likheter dem emellan. Om han erkänner skillnader mellan Jimmie Åkesson och Adolf Hitler framgår inte alls av hans texter. Här behöver du omformulera dig, annars blir det personangrepp som gränsar till förtal och det kan vi inte publicera.

På insändarsidor förs diskussion. Hur mina åsikter om Elfs åsikter skulle kunna vara förtal är mycket märkligt. I debatter tillskrivs motståndare åsikter, omtolkas motståndares åsikter ständigt. Hur detta vridande och vändande på åsikter och värderingar skulle vara åtalbart är obegripligt. Jag svara : När insinuationer staplas på höjd och bredd så kan det rimligen inte vara din uppgift att censurera slutsatserna som jag drar av det. Vilken slutsats drar läsarna av när lögnens väv slås av en varp av insinuationer? Är du inte beredd att detta utmanas för att få förtydliganden måste det bero på att du delar Elfs “värdegrund”, och inte vågar att den skarpt ifrågasätts.

I grannkommunen Karlskoga finns en lokaltidning i samma koncern, Karlskoga Tidning(KT). På 1970-80-tal då jag bodde i Karlskoga så refuserades inte mina insändare trots mitt medlemskap i en av den yttersta vänsterns organisationer(mer om denna tid här). Bland annat förde jag en diskussion med Ingvar Bratt om krig, fred och rustningar. Här finns två bidrag i den diskussionen: Mitt, Bratts. (Länkade bidra är bara en illustration till att yttrandefriheten var starkare förankrad på 1970-talet). Senaste försöket att få in en insändare refuserades däremot, det gällde ett bidrag som diskuterade Karlskogasonen Gunnar Lindsteds bok Stålår, som uppmärksammats med en stor intervju med författaren. Mitt bidrag På kant med Karlskoga ville inte redaktören ta in eftersom KT “bevakat Stålår  tillräckligt”. Att inte tillåta diskussion av en bygdens sons biografi över en mycket turbulent tid i Karlskogas historia: Ett anmärkningsvärt svagt argument för refusering. KT ingår i den tidningskoncern som har monopol på orten.

Även på nätet så upprätthålls mekanismer för att begränsa yttrandefriheten. Det är samma politiskt korrekta rädsla som styr censuren på sociala medier. Grindvakterna kan tyckas patetiska i sin nit att jaga “rasister”. För att förstå hur skitnödigt ängsligt det är att släppa fram kritik så hämtar jag ett par exempel för ett udda ämne, nämligen som hur en lie brukas. Så här hanterar lienätverket på FB kritiken då den inte framförs med tillräcklig vördnad för självutnämnda auktoriteter. Att försöka föra diskussionen vidare i en FB-grupp blockerades genom att förse budbäraren med giftstämpel och följa upp med en uteslutning ur gruppen.

Hur FB och Google använder “filter” för att beröva motståndare röst och levebröd har många vittnat om. Till detta vill jag här lägga ytterligare en teknik för att förhindra möjligheter att delta i det offentliga samtalet. Under ett antal veckor har hemsidan NewsVoice inte gått att nå för mig. Jag trodde att hemsidans ägare Torbjörn Sassarsson skulle intressera sig och reda ut situationen. Eftersom så inte sker så undrar jag om detta är ett trick från NewsVoice för att slippa  kritik och diskussion av innehållet på hemsidan.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.