Klyvnades tid

Tino Sanandaji.

27 feb , 2017  

Det är svårt att hitta en lämplig rubrik på denna kommentar till en längre intervju i Expressen med Tino Sanandaji. När jag skummade ner genom textflödet och grundstötte på den ena fördomen och självgodheten efter den andra fick jag nog. Mot detta måste någon reagera. Här slog det helt slint. Sanandaji:

De kräver invandrare på någon sorts förödmjukande tacksamhet och tror till exempel att det är tack vare dem som jag och många andra har utbildat oss. Det är det naturligtvis inte, det är tack vare oss själva. Vi hade gjort det även i våra hemländer.

Att visa tacksamhet är förödmjukande för TS.
Så ser vi det inte i Sverige, det är en del av vår kultur och vi försöker också visa det även om det är på vårt återhållsamma sätt. Om jag valde att flytta till exempelvis Island, som är det land som närmast faller i min tanke så skulle jag vara väldigt tacksam till dess folk om de sade ja. Vad ligger det förödmjukande i detta. Hade Sverige några skyldigheter till familjen Sanandaji som gör tacksamhet förödmjukande? 

Är det ren klasshögfärd som gör TS så styvnackad? Det finns en nedlåtande syn på svensk underklass vilken återkommer genom hela intervjun där SD, rasism och trash bollas runt i mycket negativa kommentarer. I Sverige med sin småbrukar och allmoge kultur låter vi oss inte imponeras av överklassfasoner, hela vår 1900-tals arbetarlitteratur är en reaktion mot alla tilltag på temat. TS lägger själv upp bollen på straffpunkten. Vem är beredd att försvara målet.

– Min familj var iransk USA-utbildad överklass. Jag växte upp i en upplyst och ateistisk miljö i Iran och vi hade tillgång till de västerländska upplysningsidealen. Vi flyttade till Sverige delvis för att min far jobbade med ett svenskt pappersföretag och för att han inte gillade det rituella förtrycket i Iran, islamismen. Det var inte på grund av ekonomiska skäl.

Det var inte av ekonomiska skäl, men ändå levde TS familj på bidrag under tio år. Men lite tacksamhet det det ärförnedrande. TS nämner hela tiden SD i samband med rasism och för att riktigt understryka hur rasistiska SD är negerar han konstfullt demagogiskt påståendet. “Det finns SD:are som inte är rasister,“. Vad insiktsfullt och generöst. TS som gärna vill framställa sig som vetenskaplig har tydligen inte tagit del av de undersökningar som visar att SD:s väljare inte är mer rasister än i andra partier. Men här gäller det tydligen att smeta på brett med brunt så att försäljningssiffrorna fortsätter rusa. Det var kanske ingen tillfällighet att det var i ett samtal med ETC:s Johan Ehrenberg som TS kallade SD för “ett gäng skånsk trash med låg IQ” . Och som TS nu väljer att med hög svansföring och klassförakt spinna vidare i.

Det stämmer att jag även på Twitter har skrivit att SD var ett gäng skånsk trash med låg IQ. Det är ett objektivt faktum – det kommer många att provoceras av – att det finns studier och data som kollar på mönstringsvärden om exempelvis IQ som visar att vissa partiers sympatisörer har lägre IQ. SD har ett starkt subelement – jag säger inte att alla anhängare har det – som är extremt vulgär i sitt beteende. När jag var barn så ringde rasister på vår dörr och skrämde min mamma – en person som de inte kände och som inte gjort dem något illa – och sade rasistiska saker till henne.

Det är ett objektivt faktum. Jag spyr!!!! Alla mätningar av IQ är självbekräftande, det borde “vetenskapsmannen” känna till. De är odugliga till det som TS nu svingar dess elak piska. IQ kan användas för att beskriva instrumentell funktionalitet till ett rådande system. Här används IQ för att sortera politik och kultur, det stinker klasshögfärd. Det finns mängder av olika slags intelligens, att vi inte i våra skolor lär våra barn att utveckla kroppens rörelseintelligens är bara en illustration för att visa på den akademiska skolkulturens inskränkthet och snäva uppfattning vad gäller just IQ.

Att det blir konflikter då högfärdiga överklassungar från Iran möter Svenska arbetarklass det kallar TS för rasism. Hur många gånger åkte jag på stryk av brukortens jämnåriga för att jag var en bonnunge och kallades Degernäsaren? Som sagt försäljningssiffrorna stiger säkert på Söder, men bidrar denna fördomsfullhet till att minska de politiska spänningarna i Sverige, det som TS säger sig vilja uppnå.

TS syn på problemen med invandring präglas av hans egna erfarenheter det gör även hans lösningar.

– Jag är emot assimilering. Jag menar att det i assimilering finns ett inslag av tvång. Jag tycker i stället att man ska ha ett system där invandrare av egen vilja väljer att anpassa sig. Det är inte konstruktivt att kräva att invandrare överger sina länder. Jag är kurd och ser inte mig själv som svensk och om någon skulle kräva att jag överger min kurdiska identitet så skulle jag lämna Sverige, det är inte rimligt.
– Däremot vill jag ha integration, en frivillig process där man anammar de grundläggande värderingarna som får samhället att fungera, men det finns inga krav på att man måste äta samma mat, ha samma danser och så vidare. Människor kan ha en lojalitet mot flera kulturer precis som du kan ha flera vänner, det är inget konstigt med det. Idén att tvinga invandrare att assimileras kommer att skada svenskarna själva, det fungerar inte.

TS är sekulariserad överklass och liknar kulturellt de som deltagit i den kurdiska, marxistiskt influerade gerillan Pesh Merga. Det var den invandring jag själv mötte under 80-90-talet. Det var folk med vilken vi svenskar kunde dela mat och intressen. I Göteborg på 90-talet delade vi söndagsmiddagar växelvis. Till en man i familjen prackade jag på Lenins samlade verk i 45 band. Han kom och hämtade dem i en barnvagn. Så ser inte dagens invandring ut. Mellanöstern har Islamiserats. De som jag nu möter är förbjudna att dela bröd.  Vi möttes på min veranda för att dryfta gemensamma intressen. Jag bjöd på torkad lamstek men avvisades bestämt av den mest boklärde. Det är det sekteristiska trick som religioner alltid använt för att stoppa integration. Det har gällt judar i hundratals år, så och den muslimska invandringen idag.

Detta problem berör inte TS. Han kanske anser att Sverige skall anpassa sig till Islam. Att problemet inte ligger i rasistiska svenskars knä gör att det i dagens media med dess dyrkande av mångkultur inte får beröras. Centralt i mångkulturens och även TS värld är att det är svenskarna som skall vika sig och det är tydligen hans uppgift att visa oss att vi förlorar på allt annat.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

dommarring


One Response

  1. Evert Larsson skriver:

    Artikeln publicerades ursprungligen med den provokativa titeln “Tino osar klasshögfärd”. Efter en viktig diskussion på min FB-vägg enligt länken nedan har jag ändrat rubriken till den befintliga.

    Det må var hur det vill med Tino Sanandaji klasskänslor, det är inte det som är det viktiga med hans stora insatser för invandrardiskussionen i Sverige. Ja faktiskt med långt större räckvidd än så.

    Förhoppningsvis kommer en uppföljning på detta initiativ.

    https://www.facebook.com/evert.larsson.984/posts/1082106725268617?comment_id=1082252598587363

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *