Klyvnades tid,Krig&Fred

Om Krigets Ukraina

30 mar , 2022  

Mer borde skrivits om Ukraina här på Klyvnadenstid.se. I brist på bröd blir det limpa. Så här kommer kommentarer spridda över Facebook från min penna Om Ukraina under de senaste veckorna. Det är hög tid om det nu är som vi kan hoppas, framsteg i förhandlingar som väntar.

I Sverige har frågan om immigration kommit allt mer i förgrunden. Den första kommentaren i ämnet gäller en artikel publicerad i Fria tider som handlar om att flyktingar  från Ukraina, visar en avmätt distans till erbjudanden om att komma till Sverige. Vanliga förhinder som flyktingarna angav var den organiserade brottsligheten och skjutningar, plus att man i Sverige riskerar att bli fråntagna sina barn. Min kommentar.

Det är visserligen inte skjutningarna som är det stora problemet, för risken är ju som alla vet mindre än att halka i badkaret. Det som kommer att drabba Ukraina som alla andra minoriteter är den svenska humanistiska stormaktens storvulna byråkratiskt kyliga godhet. Som främst kännetecknas av att den är känslostyrd i enlighet med feministiska ideal och avsaknad av konsekvensanalys.

Nästa kommentar gäller rapporter om övergrepp på ryska krigsfångar

Enligt uppgifter på nätet så har ryska krigsfångar i Ukraina torterats, och behandlats illa. Uppmaningar om att avrätta dem har förts fram. Senaste exemplet på dessa vidrigheter var en artikel om att ryska soldater sköts i benen. Filmer på detta vidriga övergrepp cirkulerar på nätet. Regeringen i Ukraina har tagit avstånd och beordrat en utredning.

Hur tänker dessa kräk som utför dessa dåd. Det troliga är att de är helt oförmögna att tänka och helt styrs av sitt hat. För någon mer kontraproduktiv handling är svårt att tänka sig. Om det nu är så att motivationen bland de ryska soldaterna är låg, så har Putin genom detta agerande fått ett oöverträffat stöd i att höja motivation och disciplin inom sina enheter.

Naturligtvis borde Ukraina göra allt för att förstärka upplösningstendenserna inom Putins stridande förband. Det ukrainska styret måste göra allt för att hålla nere “folkliga” instinkter av hat riktade mot ryssar. Ett viktig förslag är att på alla väl fungerande sätt välkomna ryska soldater att desertera och bli en del av den stora ryska minoritet som finns i Ukraina.

För de ryska soldater som önskar politisk asyl i Västeuropa måste dörrarna öppnas på tydligaste möjliga vis. På samma sätt som USA:s soldater gavs skydd i Sverige under Vietnamkriget behöver nu ryska soldater politiska asyl.

Många inom vänstern har under en lång följd av år vårdat sina känslor för Putin. Han är kanske den enda globala spelar som de som en balans mot västvärlden och den hatade kapitalismen kan satsa på. En av Putins supporter i Sverige är Stefan Torssell. I ett Facebookinlägg faller han in i vänsterns huvudspår i sina attacker på Ukraina, som stämplas för att vara nazistiskt.

Nu töms Sverige på nationalsocialister.

I ena stunden en fara för riket, i nästa sekund hjältar.
Så snabbt kan opinioner ändras.
678 svenskar har åkt till Ukraina som frivilliga.
Ett antal är nationalsocialister.
Hur många vet vi inte.
I den här stilen fortsätter Stefan Torssell genom hela artikeln. Det är samma slags strategi som vänstern alltid bedrivit. Det är att blåsa upp nazisters betydelse i antal och nazismens inflytande som ideologi. Då gäller det att sortera bort allt som säger motsatsen. Nazisterna i Sverige, hänger hos NMR som skarpt avråder från att åka till Ukraina. Antalet nazister från Sverige som strider i Ukraina är  troligen  mycket mycket begränsat. ST ger vidare stort utrymme åt att beskriva nazistisk verksamhet i Ukraina, Men han undviker att tala om vilket litet antal det är i Ukraina som stöder nazisterna i val. Nazister saknar precis som i Sverige platser i riksdagen. För ukrainare i allmänhet är nazism ointressant som politiskt alternativ. Min kommentar

Nu är det allt poeten i dig som dansar på slak lina. NMR tar inte ställning för Ukraina. Troligare är att nazisternas sympatier lutar åt det auktoritära Ryssland, än det liberala Ukraina med en jude på presidentposten.

Det gäller att känna till vår historia vid diskussioner med hjärtan som klappar för Putin. För mig var det ett självklart perspektiv efter alla diskussioner om hur Stalin startade andra världskriget tillsammans med Hitler.

Putin ger stöd åt Stalins allians med Hitler. Det är ett direkt hot mot de stater som krossades då Stalin och Hitler delade upp Östeuropa 1939. Putin har förbjudit Memorial som verkar för att minnas Stalins förföljelser av alla folk han kom åt. Detta visar tydligt var vi har Putin, han är ingen nationalist han är en imperialist. Som vi vet gäller det även USA som de senaste tre årtiondena varit ledande i att starta krig. Krig som även Sverige ställt upp på.

Försvarare av Putins angrepp på Ukraina ser konflikten i geopolitiska perspektiv. Det är en kamp mellan Ryssland och USA-Nato. Då är det viktigt att föra fram att det faktiskt är Ukraina som med vapen försvarar sig.

Vi måste återgå till en politisk plattform där vi inte låter oss underordnas deras geopolitiska strategier. Det ukrainska folkets reaktion på Rysslands invasion har öppnat upp för det. Genom mobiliseringen av Ukrainas folk har folken i allmänhet och de små staternas folk i synnerhet fått chansen att blanda sig i utvecklingen. Detta måste stödjas något annat val finns inte, och det viktigaste stödet är genom att bistå dem med pansar brytande vapen.

Men för att inte detta skall provocera Sovjet att använda kärnvapen så måste eftergifter göras som visar att syftet inte är att angripa och förstöra Ryssland. En sådan eftergift vore att erkänna Krim som en del av Ryssland. Faran för en eskalering till användande av kärnvapen är annars påtaglig. Inte minst eftersom Kina kan se sig som vinnare på en sådan utveckling.

I en krönika i Bullitin drar Ann Charlotte Alstadt in frågan i geopolitiken, med frågeställningen: “Varför är väst så passiva?”. Hon avfärdar hotet om kärnvapen och hotet om ett tredje världskrig som tomt: Det är istället olja och gas det handlar om.

Jag tror också kärnvapenhotet är överdrivet. Dock viktigt är vad Kina står. Var det inte Kina som ansåg att Sovjet skulle gå fullt ut vid Ungern 56.
Problemet med denna konflikt är att ekonomiskt så delas världen i Väst mot resten. Att västvärlden står mer enad än någonsin är en framgång. Det avgörande hittills har dock varit Ukrainas motstånd, i manifesterad vilja och resultat på marken.
Visst är det Ukraina som får ta mycket stryk i den här konflikten, men det gäller ändå att hålla kvar konflikten mellan Ryssland och Ukraina eftersom den då blir enklare att lösa. Och innehållet i konflikten blir renare då den handlar om rätten till nationell självständighet. Viktigast är då att förse Ukraina med robotar mot pansar, artilleri och flyg. Samt att på alla andra sätt vi kan dela det Ukrainska folkets lidande.

Diskussion med vänsteraktivister.

Här får stöd till Ukraina inget gillande. Trots att här flockas folk som än idag håller fram Vietnams kamp som en kamp för nationell självständighet. Men det kan knappast ha varit det det handlande om givet deras stöd till Putin idag. Det handlar för dem om lojaliteter till en politisk ordning. Och Putin får stöd därför att han bekämpar Västvärlden, precis som FNL i Vietnam gjorde.

Det är uppenbart att Ukrainas folk står enade som aldrig tidigare. Och det är Putins bedrift att så är fallet. Ett större och mer hisnande skott i foten är det svårt att föreställa sig. Men den svenska vänstern fattar ingenting, det styrs endast av sin solidaritet med en person som började som angivare, av sina studiekamrater på universitetet. Dom låter sig inspireras av en tjekist.

Att det ligger till på det viset avgörs av vad Putin gör för något. Om Putin hade nöjt sig med att säkra de östra delarna av Ukraina så hade han visat att han respekterar Ukraina som en självständig stat. Nu visar han att inte gör det, och det är det som är huvudfrågan idag . Det är det som gör att man måste stödja Ukraina, och bidra till att Putin för ett helvete och att han därmed inte lyckas med att dra med det ryska folket i detta nederlag.

Det handlar om en säkerhetsordning FÖR fred. Fred i Europa. Den är gemensam och den behöver vi samverka för. Vänstern i Sverige sprider en propaganda som om alla andra än de själva är fascister och ett hot mot freden. Består Norge och Danmark av nazister? Ett alliansfritt Sverige mellan Finland och Norge i Nato är ett större problem än ett medlemskap i Nato.

De stora förlorarna i detta krig är det ryska folket.

1991 Bröt sig Ukraina ut ur Sovjetunionen och bildade eget. Det var inget märkvärdigt, Ukraina var en republik inom Sovjet. Tre veckor därefter så träffas de tre ledarna från den ryska och vitryska federationen och Ukraina i en jaktstuga och gjorde det som Putin anser vara 1900-talets största tragedi, de upplöste Sovjetunionen.

För att återupprätta Sovjet i ny form genom ett nytt stor Ryssland måste Putin ta kontrollen över Ukraina. Därför angrep han Ukraina den 24 feb. 2022. Putin gjorde en gigantisk felbedömning då han startade detta som han benämnde en militär operation.

För det ryska folkets skull borde alla dess vänner förstå att det enda rimliga är att agera på sätt som gör att Putin tar sitt förnuft tillfånga och avslutar kriget med syftet att påbörja en återförbrödring av ryssar och ukrainare.

Som avslutning en kommentar som diskuterar fallgropar i såväl anhängare till Ukraina som försvarare av Putin.

Det pågår ett propagandakrig som ibland känns hetare än själva kriget. Åtminstone om man ser till ensidigheten och lögnerna i de olika bilderna som visas.
Jag tror mig inte att ha kapaciteten att övertyga någon som stöder Putin. Jag har försökt. När man lyssnar på de olika sidorna så beskriver de båda sig som segrare efter en månads krig. Det går rimligtvis inte ihop.
Det anmärkningsvärda är att man inte ens är överens om vilka det är som krigar. När Magnus Stenlund från SwebbTV analyserar så är det Ryssland som nu leder matchen med 5-0 över USA-Nato. Ukrainas folk finns tydligen inte och dess president reduceras till en landsförrädare i tjänst hos USA-Nato. Hur länge kommer denna verklighetsbeskrivning att stå pallen för vad som händer på marken. För MS befinner sig inte där Ukraina gör sig gällande utan i de geopolitiska rymderna och är det verkligen här striden avgörs?
Som en motpol på de som tar ställning för Ukraina kan nämnas Ivar Arpis samtal med Joakim Paasikivi. Här står kriget i fokus för analysen. Själv tycker jag att här kan man redan känna lite av segrarnas arrogans, och jag tror inte det finns något som provocerar stora delar av det svenska folket mer. Till Rysslands fördel borde räknas att de är dåliga i att föra anfallskrig, men världsbäst på att försvara sig. Jag tror att det är detta faktum som gör att Ryssland har något stöd över huvud taget, efter detta angreppskrig. Samtidigt är det anmärkningsvärt att de som stöder Putin inte inte ser Ukraina och dess folk som den verkliga motparten. Det gör faktiskt Putin. Han kallar dem nationalister.
Hur kommer nu detta krig att sluta? Heller vilka faror kan vi se i dess förlängning. Många oroas idag över vilka reaktionerna kan bli från en allt för tydligt förlorande Putin. Vad behöver han få, för att vi övriga skall få fred? Vad behöver Ukrainas folk offra? Och vad behöver vi bidra med för att lindra deras smärta. Men Ryssland då? Ja det är det stora osäkra kortet i konflikten. Stämmer de förluster som nu redovisas så har de redan fått betala ett orimligt pris i dödade och sårade endast efter en månads krig, för sin presidents misstag. Många väljer nu att lämna Ryssland. Vi får hoppas att Ryssland inte åter skall behöva bevisa att Ryssland inte går att besegra då det angrips.
Förhoppningsvis fred? Det är en önskan som har möjlighet att  slå igenom på politisk nivå i Ukraina.  Jag tror inte att det ryska folkets längtan efter fred är mindre, men vilka är möjligheterna för att önskningarna om fred skall slå igenom?
Bilden är vald med omsorg, de två personerna som äras med att stå staty, står också i givakt inför kriget, där är nämligen konflikten och krigets filosofer.
admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


2 Responses

  1. Maria Stigsdotter Nyström skriver:

    Ja du kan då verkligen uttrycka dig bra! Gällande Stefan Thorsell så hade jag lust att kommentera hans beskrivning av sig själv som poet och inget mer, men jag avstod. Det var så uppenbart dålig självinsikt. Han är ju verkligen mer av profet, eller föreläsare än poet. Fast jag vet inte om han är poet också, men han missade stora delar av sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *