Hälsa

SR mörklägger ättestupa

19 maj , 2020  

Dödstalen för Covid-19 börjar närma sig 4000 i Sverige, det är mångfalt större dödlighet än i norden tillsammans. Orsaken måste diskuteras, det gäller inte minst vår sjukvård som misslyckats att pressa ner dödstalen. Istället för en fri diskussion har vi fått en medial mörkläggning av hur vården ser på immunförsvarets roll för vår hälsa. Alla förslag på att stärka det med tillskott av vitaminer och näringsämnen avfärdas av vården och medias “experter”. Hittills har alla försök att få SVT/SR att diskutera immunförsvarets roll för att hejda dödlighet Covid-19 misslyckats.

Istället för allsidiga diskussioner använder sig Public Service av Maria Ahlsén.(MA) Lagd under lupp  framträder hennes beroenden av livsmedelsindustrin och dess branschorgan Livsmedelsföreningen vars lobbyist hon är. Att MA hävdar att vi i Sverige inte har någon brist i intag av näringsämne och vitaminer beror inte på kunskaper och vetenskap, hon uttrycker bara livsmedelsindustrins åsikt. Att erkänna kvalitetsbrister i processad mat ingår inte i hennes uppdrag. Att det i en vanlig livsmedelsbutik finns både nyttigt och näringsmässigt undermåliga varor vet vi alla. Valet av vad som hamnar i matkorgen varierar, och har lett till växande övervikt och ohälsa, det borde “experten” känna till och kunna hantera. Varför gör hon inte det? Varför gömmer hon det bakom termer som “varierad kost” “allsidig kost”, begrep som kan tolkas på så många sätt, vilket undernäring och övervikt tydligt visar.

I den gångna veckans Nordegren & Epstein gavs Maria Alhsén åter plats för att svar på frågan om det går att stärka immunförsvaret och därmed minska offren för Covid-19. Nu skall jag ta mig tid att lyssna till vad hon säger till Epsteins fråga: Vad är det som avgör hur väl vårt immunförsvar fungerar? Källa 28 min in i länk.

Ahlsén: Det är en mängd faktorer som avgör hur väl det fungerar. Dels så finns det så klart genetiska komponenter, vissa personer föds med ett sämre immunförsvar än andra att man har någon sjukdom i släkten till exempel. Sen kan man faktiskt påverka sitt liv genom att kanske röka, eller inte röra på sig. Ärftliga immunologiska störningar

Epstein: Om vi nu bortser från de genetiska förutsättningarna. Vad är mest effektivt om jag vill stärka mitt immunförsvar?
Ahlsén: Oj vilken omöjlig fråga att svara på? Ett kort svar, försök att leva efter de rekommendationer vi får. Det var fullt sagt av mig, men då ingår ju både att äta varierat så att man får i sig av alla vitaminer och mineraler, och att träna  regelbundet, vara måttlig med alkohol och inte röka.

“Det är så enkelt?” undrar med rätta Epstein.
Alhsén erkänner att svaret “lev efter rekommendationerna” är ett “fult svar” och tillägger “ät varierat”. Jag undrar om MA är klar på hur falskt hennes svar är. För det första, vilka rekommendationer menar hon? Hur skall vi veta? Förmodligen är det livsmedelsverkets rekommendationer som i årtionden fört kampanjer mot animaliskt mättat fett, till förmån för vegetabiliskt fett. Dessa rekommendationer grundade sig på “forskning” från 1950-talet som avslöjats som rent fusk. Att stora delar av befolkningen följt dessa rekommendationer har bidragit till att vi nu har ett växande problem med övervikt. Övervikt som visat sig varit en riskfaktor för att drabbas av Covid-19. Varför ställdes inga följdfrågor? Vad skall vi äta för kost för att gå ner i vikt?  I strid med livsmedelsverkets rekommendationer har åter diabetikernas kunskap plockats fram. Före vi kände insulinets roll och kund tillverka det var kolhydratfri kost livsavgörande för en sockersjuk som det då hette. Martina Johansson skriver i Hormonbibeln:

För den som vill tappa kroppsfett, och inget annat än kroppsfett på snabbast möjliga vis är det endast ketogen kost som gäller. Diabeteskost, högfettkost, Atkinsdiet, GI-Noll heller vad man nu väljer att säga om den kost som inte höjer blodsockret ens det minsta.

 När skall vi under Cornapandemin få höra dessa vetenskapliga råd från Public Service? 

Det finns andra riskgrupper som lever farligt. Idag så uppmärksammar P1 i sina lyssnare på att Somalier är överrepresenterade bland coronaoffer i dödlighet. Varför P1 valde att knyta detta till demens, är sakligt obegripligt men ändå typiskt för Public Service bevakning. För de flesta med normala kunskaper om hälsa och D-vitamins roll så behövs ingen ny forskning. Källa Kurera intervjuar Anders Windling, som rekommenderar extra D-vitamin året om till alla mörkhyade.

Anders Windling undersökte för några år sedan bland annat D-vitamin- och kalcium hos mörkhyade asylsökande som hade diffusa symtom som muskelvärk, ledvärk och depression. Det visade sig att samtliga hade alldeles för låga D-vitaminnivåer. Samtliga hade också kalcium i den lägre delen av det som anses normalt.

– Jag började tänka att om alla i denna grupp har D-vitaminbrist så borde de få be-handling. Och hur är det då med alla asylsö-kande som inte har sökt läkare? Och alla andra mörkhyade personer som bor i Norden? Anders började med att ge dessa patienter 800 IE (enheter) D-vitamin per dag men det räckte inte. Så han provade att höja dosen till 2000 IE och då fick de flesta normala D-vita-minnivåer.

Risk för D-vitaminbrist löper även alla som äter vegankost, och under vinterhalvåret alla, ALLA i Sverige, eftersom  inte solen når tillräckligt högt över horisonten för att i vår hud producera D-vitamin. Att influensa infaller under vinter/vår  då våra D-vitaminnivåer ligger som lägst borde inte behöva påtalas för MA som titulerar sig docent i biologi.

Äldre, äldre-äldre nämns som Coranapandemins viktigaste riskgrupp. Det är också här som de stora dödstalen registrerats. Sveriges höga dödstal är ett stort misslyckande och diskussionen är livliga vari orsakerna består. Att vi med stigande ålder ökar sannolikheten för att dö är inget som går eller är önskvärt att göra något åt, däremot intresset för vilka livsstilsfaktorer det är som förstärker risk att bli allvarligt sjuk vid Covid-19.  Äldres undernäring är en faktor övermedicinering är en annan, båda har varit föremål för diskussioner och forskning långt före Covid-19.

Vanliga brister hos äldre
Undersökningar i flera Europeiska länder visar att brist på vitamin D, järn, magnesium, kalium, zink och koppar är vanligt bland äldre.[8] Så mycket som 90 % av alla äldre har brist på vitamin D. Huden blir sämre på att producera vitamin D vid solexponering ju äldre vi blir och kosten ger inte alls den mängd vitamin D som äldre behöver.[9] Ett hälsosamt åldrande, fastslår man, är omöjligt utan tillräckligt tillgång på vitamin D.

Sett till dagens längd befinner vi oss nu på den kvart av året som är sommar. Det allra viktigaste rådet vi kan ge personer i riskgrupper är att gå ut och exponera ansikte, armar och ben för solen. Varför är det så tyst då det gäller detta enkla råd som inte kostar något. De signaler som nu ges är istället raka motsatsen. Eftersom kroppen med hjälp av solen producerar sitt eget D-vitamin är detta råd inte ens indirekt en kritik av livsmedelsindustrin  och den processade maten. Ändå orkar inte MA att ta upp förslaget. Principen att immunförsvaret inte går att förstärka är tydligen en helig princip.

Nordegren: Det här med superdoser av C-vitamin som man läser om här och där?

Ahlsén: Det är ju fantastiskt att C-vitamin är så populärt när man vetat så länge faktiskt att det inte skyddar mot förkylning, där finns det jättestor litteratursammanställningar. Och så är det med alla brister. Om man får en brist av vitaminer minerlaer, järn, zink, då dör man ju. Men har man inte en brist så har man ändå inte sett att man blir friskare genom att få i sig mer. Har man ett litermått som är fullt så kan man inte råga det med vatten.

Marie Ahlséns målar upp en vilseledande syn på vad näringsbrist leder till. Har vi brister så dör vi och gör vi inte det så är måttet rågat och det går inte att fylla på mer. Att hela livet ligger mellan dessa två ytterligheter har MA tydligen missat, det är vad man lär sig i grundskola och det repeteras i våra gymnasier. Brister uppträder långt före man dör och leder till oräkneliga tillstånd av ohälsa.

Att det är bevisat att C-vitamin inte spelar någon roll för förkylningar som MA påstår är heller inte sant. C-vitaminets roll i kampen mot infektioner är avgörande. Bara det faktum att människan är ett av de få däggdjur som inte kan tillverka sitt eget C-vitamin gör oss utsatta. När djur som har förmågan att tillverka sitt eget C-vitamin blir sjuka, skadade eller stressade så ökar produktionen av C-vitamin hundrafalt. Referenser finns i min tidigare artikel om C-vitamin. Det finns mängder med ny forskning som entydigt motvisar MA:s påståenden om att C-vitamin inte spelar någon roll. För er som önskar lära mer kommer här en länk ut i havet av information som tydligen MA skyr. Tror hon att hon kommer att drunkna?

Epstein: Så de här tipsen om att man skall äta rejäla mängder ingefära, grapefrukt, sötpotatis och broccoli för att stärka sin motståndskraft, vad tycker du om dom råden?

Ahlsén:Jag tycker det är lite synd att sådana råd far omkring. Nu är det här i ock för sig inga farliga saker. Det är värre om man säger att du skall köpa min produkt, som kostar så här mycket, ett abonnemang med tusentals kronor i månaden. Men det som kan vara negativt är att man skrämmer upp folk, och får folk att tro att saker som inte har den effekten som påstås. Man luras att göra saker som inte ger effekt, när man kan göra bättre saker.

Varför då inte tala om vari dessa “bättre saker” består. Hur kan man dessutom ta sig tid att varna för att folk rekommenderar att äta vanliga livsmedel. Varför har MA inget att komma med, bara allmänna varningar om vinstintresse. Gäller inte det också ICA-företagarna som gjort sig rika på att sälja godis och läsk. Många hittar idag vägen till hälsa och ett bättre liv genom att pröva sig fram. Svara Doktorn och Lars Bern är två av de mest kunniga. När skall SR ge dessa röster plats i etern? Här har vi två personer som genom egna erfarenheter av sjukdom  erövrat erfarenheter som borde spridas.

Slutsatserna man kan dra av Nordegren&Epsteins inslag är att i Sveriges Radio så är det läkemedels- och livsmedelsindustrin som har tolkningsprivilegiet. De är en ny slags överhet som specialiserat sig på att exploatera din hälsa. De samverkar med en ny slags adel inom medierna. De är i grunden av samma slag som Dan Andersson beskrev i några rader.

Och allt vad hederligt arbetsfolk med möda och slit utan slut
försöka att skaffa av kunskap och vett, det låtsas han ha förut.
Och slutligen är hans hustru en gås, med en hjärna som livlös gröt,
med teaterbiljetter och klassinstinkt – ett påhängt, utklätt nöt.

Är det möjligen så att Dan Anderssons dom är den enda denna nya politiska överhet förstår.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


2 Responses

  1. Maria Nyström skriver:

    Om det är bevisat att injektion av C-vitamin hjälper så borde läkemedelsföretag kunna ta patent på det och sälja det dyrt. Jag tänker på Melatonin som man förut kunde köpa på hälsokost affär men nu skrivs det bara ut av läkare. I hälsokostaffären kostade 100 tabletter strax över 100 kronor. På recept är det 7-800 för samma sak. Det ansågs verksamt då blev det borttaget från hälsokost.

    • Evert Larsson skriver:

      C-vitamin är en så enkel molekyl bestående av kol, syre och väte. Den tillverkas syntetiskt och har i livsmedel beteckningen E300. Patenten har gått ut, och det är dessa egenskaper som gör dem ointressanta för läkemedelsindustrin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.