Hälsa

LCHF:s fundamentalism

16 jan , 2022  

Trots ett stort intresse för hälsa och mat under de senaste 25 åren har lite blivit skrivet här på klyvnadens tid.
Finns då något av intresse att tillföra diskussionen om LCHF? Jag tror det. Följande utgår från en diskussion i en stor tråd om LCHF där Stefan Torssell får råd för hälsa och välgång.
Jag har under en längre tid ansett många som propagerar för LCHF gör det på ett polariserande sätt. Det blir den oundvikliga följden av att de ser LCHF som den bästa kosten för alla människor, oavsett det liv de lever, oavsett hälsotillstånd. Jag är ganska övertygad om att entusiasterna för LCHF  skulle vinna på om de helt enkelt klargjorde att deras kost främst är till för de som har problem med matsmältningen, är en del av västvärldens stora livsstilsproblem, det metabola syndromet.
De icke överviktiga, som inte har diabetes, problem med blodsocker reglering mm, kan äta kolhydrater på det sätt som deras förfäder alltid gjort.  Människan är en allätare och kan på grund av tillgång variera sin kost. Grönlands Inuiter och Afrikas Massajer äter radikalt olika och har överlevt under hundratals år. Varför avstå från bär, frukt, grönsaker och sädesprodukter då man inte blir sjuk av det, det är min poäng och ingång i diskussionen. Min första kommentar:

Evert Larsson  Sluta driva kost polarisering. LCHF är inte den rätta kosten för alla. Har du ordning på din bukspottkörtel så har du inga problem med att äta en varierad kost med potatis, ris eller pasta. Detta gäller en majoritet av Sveriges folk. LCHF är till för de som har problem, diabetes och förstadier därtill, som är överviktiga, som kvalar in i det metabola syndromet. Det är dags att ni LCHF:are tar det fulla samhällsansvaret och bidrar till att de som är friska och kan njuta av en varierad kost skall naturligtvis göra det.

Evert Larsson Nu råkar Stefan Torssell både ha en lite för stor magruta samt en besvärande diabetes om jag förstått hans inlägg. Så då är det väl mycket bra om vi kan få in honom på LCHF?
Hälften av svenskarna har övervikt och 600 tusen har diabetes. 1 miljon anses ha prediabetes och “ålderdiabetes” drabbar numera barn i 10-årsåldern.
Flickornas mens inträffar numera ned till 7 års ålder och behovet av tandställningar har ökat en hel del under de senaste 50 åren.
Lägg därtill till att antalet “överviktiga” foster har medfört att de föds med kejsarsnitt,,,,
LCHF är ingen naturlig kost – så mycket fett fanns inte förr i tiden. Men den fungerar utmärkt för de allra flesta, även de som är “inbillade friska” vilket gäller långt flera än vad många tror.
Thomas Jansson Det krävs balans för att sången skall bli vacker och överensstämma med vad som är mänskligt naturligt. Syn att du inte kunde plocka ned den bollen utan att överregera. Det jag säger är ingen hyllning till livsmedelsverk heller andra myndigheter, det har jag aldrig stått för. De här frågorna började jag intressera mig för för 25 år sedan, då led Dahlqvist fortfarande av kostrelaterad ohälsa för att hon som läkare följde sjukvårdens kostråd. Men alla kan inte leva på fett och proteiner.
Det hade varit en annan femma om jag propagerat för vegankost, det är vår tids farsot på den kostaktivistiska himlen, tänk vad många unga tjejer och kvinnor som ställer till för sin hälsa.

Thomas Jansson

Evert Larsson Det är ingen överreaktion utan mitt inlägg baserar sig på kunskaper som jag inhämtat. Du verkar tro att människors metabolism fungerar olika när det gäller kostens sammansättning – så är inte fallet.
Vi behöver både fett och proteiner men inte en enda kolhydrat. Det finns några funktioner i kroppen som behöver socker men det tillverkar levern åt oss. Att befinna sig i ketos var vårt naturliga tillstånd innan vi blev jordbrukare.
Däremot så har folk olika nivåer av metabola skador, desto mera insulinresistens, desto mera fett. Att överäta proteiner är ingen bra ide, protein behövs för att underhålla kroppen men blir det ett överskott så används proteinet som bränsle, de fungerar som “långsamma kolhydrater” och höjer vårt blodsocker helt i onödan. Det är både dyrt och onödigt.
Poängterar att denna tråd vänder sig till en man med diabetes. Det är inget fel att äta grönsaker – en fullt frisk människa anses tåla 30 till 40E% bra kolhydrater utan att drabbas av komplikationer.
Att som SLV rekommendera 60 till 70E% kolisar är rena mordet för diabetiker men mycket lönsamt då risken för cancer ger stora intäkter för pillerindustrin.
Som avslutning kan nämnas att definitionen på diabetes borde gälla kroppens insulinnivåer – inte den sekundära parametern blodsocker.
Så den egentliga andelen diabetiker och prediabetiker är betydligt större än 600 tusen diabetiker och 1 miljon prediabetiker bara i Sverige!

Christian Palmgren
Evert Larsson: Varför skulle de som äter en LCHF inriktad kost ta fullt ansvar för vad andra äter? Alla vuxna och icke förståndshandikappade har ett eget ansvar för vad de stoppar i munnen.

Thomas Jansson
Christian Palmgren Vi som äter LCHF tar ju ett rejält ansvar. Först har vi blivit lurade att inte äta fett och ägg. Då har vi blivit sjuka och överviktiga – då tar vi LCHF för att korrigera skadorna som alla korkade kostråd har gett oss.

För det är väl ingen som tror att halva Sveriges befolkning är överviktiga på grund av lathet och godis?

Evert Larsson 
Thomas Jansson och Christian Palmgren. Med sitt fulla ansvar menar jag att man skall sluta med att driva sin kostpolitiska polarisering. Det gör man om hävdar att kolhydrater är ett gift som alla skall sluta med. Frukt och bär är naturligtvis inte skadligt och har varit en viktig del i den svenska befolkningens kosthåll under tusentals år. Det finns ett slags industriellt socker som borde förbjudas och det är monosackarider, eftersom vårt metabola system saknar förmågan att reglera dess förbränning.

Stefan Torssells livsstil den känner de flest här till och är inge bra utgångspunkt för att förstå människans metabola system, inte ens på vilket sätt hans egna system är hårdkodat och programmerat. Men visst en lite pusselbit är det för att förstå vår tids livsstilsberoende ohälsa. För troligtvis är det så att varje människas biologi i dessa avseenden är lika unika som vårt fingeravtryck. Våra mödrars livsstil under graviditeten ärver vi, bara för att nämna en faktor i vårt immunsystems uppbyggnad och koppling till vårt metabola system. För att inte skapa problem så lyd mamma, ät enligt tradition om det inte bevisligen är farligt förstås. Det handlar om en ständigt pågående anpassning till miljö och vad vi utsätter våra kroppar för. Vi har inte samma metabola system som våra förfäder samlarna och jagarna så att en lösning på det metabola syndromet är en återgång till dess kost. Detta har tandläkaren Weston Price rett ut redan under mellankrigstiden så det borde ni känna till. Gör som WP ta ett kostpanorama över världens folk över årtusendena och vi ser en stor kostpalett av möjliga sätt att överleva på jorden. Allt beroende på vad som finns att leva på vid vårt klots alla hörn, berg, sjöar och dalar.
Ser vi till människans långa historia kan rimligen inte kolhydrater vara problemet på dagens metabola syndrom inte heller mjölk som en del påstår. De måste sökas i de förändringar som skett under de senaste århundradet. I kemisamhället, i de stora förändringarna av odling och ordbruk inte minst i hur själva maten industriellt processas. Det är inte samma mjölk från en ko som mjölkar 15 liter per dag som från en som mjölkar 40-50 liter. Den förra går inte att få tag på om du inte har en egen ko av de nu utdöende lantraserna.
För att ni skall slippa omtag: så visst är det så att LCHF är ett bra val för överviktiga och de som har diabetes. Det är inget snack om saken. Och Annika Dahlqvist har gjort en fantastisk insats gentemot livsmedelsverket och dess desinformation.

Stefan Torssell
Evert Larsson Jag håller helt med. Under decennier levde jag vettigt. Rörde mig, sprang milen någon gång i veckan, men sedan började jag resa, satt hela dagar över mikrofilmer och granskade, granskade, åt allt sämre och nu måste jag reparera.

Ett av LCHF:s grundläggande syn på den mänskliga biologin uttrycks så här ovan: “Du verkar tro att människors metabolism fungerar olika när det gäller kostens sammansättning – så är inte fallet.” Finns det något att gräva vidare i så tror jag det är denna syn på vårt metabola system. Diabetes är ett av namnen på denna variation som i sin tur heller inte är entydig. Det är inte bara för diabetes som våra kunskaper ständigt utvecklas i strider om tolkning av erfarenheter och vetenskapliga studier och experiment det gäller allt och inte minst människan som biologiskt system.
admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *