Hälsa

Svenska krusbär… och äpplen.

28 sep , 2021  

Vi går mörka tider till mötes. För att stå pall och inte dras ner i hopplöshetens malströmmar kan vi behöva lite tröst, värme och näring. I år dignar fruktträden av äpplen. Passa på att ta dem till er tjänst.

Här kommer ett mycket enkelt recept på hur de kan användas.

Skala och urkärna några äpplena. Fyll pajformen – min runda är 26 cm i diameter –  med ett 1,5-2 cm lager av små äpplebitar.
Blanda lika delar vetemjöl och socker. Själv brukar jag pruta lite på sockret och använda finmalt fullkornsmjöl, även kallat grahamsmjöl. Strö ca fyra dl. av blandningen över äpplena. Toppa med 1-1,5 dl havregryn.
Täck allt med osthyvelsskivor av smör. c:a  två hg.

Placera formen i en ugn på 175 grader i c:a halvtimmen, kontrollera att det inte blir för hårt bränt. Låt svalna under lock. Serveras varm.

Till pajen finns inget godare än hemlagad vaniljsås. Här kommer ett lika enkelt som säkert recept. Risken med vaniljsås är att äggblandningen värms för hårt. Så här försvinner den risken.

Koka upp en blandning av fem dl mjölk två dl. grädde och en dl socker. Har du råd med naturlig vanilj så klyv en halv stång och lägg den i blandningen.
Medan mjölkblandningen kokar upp, vispa samman fyra äggulor och tre hela ägg.
Häll den hundragradiga mölkbl. över äggen och blanda väl med en visp. Låt allt svalna. Fiska upp vaniljbitarna och skrapa ur dem med en tesked.
Vispa tre dl grädde. Använder du vaniljpulver tillsätt det i grädden. Vänd ner vispgrädden i äggmjölkblandningen och rör om. Klart.

Tycker du om att gör din egen glass är vaniljsåsen ovan ett alternativ som ger en tröstande len glasskänsla. Det finna många alternativ till smaksättning. Hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron, hallon-blåbär, krusbär, rabarber. Ännu enklare är att tillsätta en dl. likör, eller kanske rom med russin. Min senaste likör var Kalhoa. Att tillsätta ett par matskedar lakritspulver är ett annat smakligt alternativ.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.