Åsiktspolisen

Baktanken

28 mar , 2021  

Det började med en läckande ventil till ett cykeldäck, eller var det smygpunka på cykelslangen? En ung man stod vid kassa mitt i den stora hallen för sportprodukter. Jag har ett problem med cykelventilen, kan du hjälpa mig?

Vi gick tillsammans mot det bortre hörnet där förråd och verkstad fanns. Jag ställde en ledande fråga, samtidigt som jag skruvade bort en ventilen på demonstrationsraden av ventiler för cykelslangar som stod på bänken. Jag har en sån här slang med den här ventilen, men den läcker. Det var den moderna kulventilen som ersatt den äldre med ventilgummi. Min ledande fråga: men den här slangens anslutning för ventilen är ju slitsad, den har ett spår, precis som för de gamla ventilerna med ventilgummi. Är det inte en sådan som den här slangen är gjord för egentligen? Den unge mannen hade ingen lust att diskutera med besvärliga kunder. Han plockade fram den äldre varianten med ventilgummi. För säkerhets skull valde vi tillsammans ut en cykelslang för min cykel. Nöjd med att fått mitt problem löst började vi gå mot kassan.

Frågan om produktkvaliteten brände i bakhuvudet. Under dagen hade Public Service kablat ut en diskussion om hur kvaliteten på bilarnas reservdelar skulle komma att förbättras. JA!! det är ju en verkligt glädjande nyhet. Men det var orsaken till denna ljusnande framtid som samtidigt sänkte ett mörker över hur just kvaliteten på våra produkter styrs. Genom att allt fler bilar når kunder via leasing så gör inte längre bilindustrin några övervinster på reservdelar. Därför skulle nu kvaliteten på reservdelar höjas. Vad vi här fick var en bekräftelse från hästens egen mun, på att industrin medvetet sänker kvaliteten på reservdelar för att tjäna pengar.

– Är det inte märkvärdigt att en så mogen verksamhet som produktionen av cyklar inte kan göra ventiler som håller luften?
Expediten som nu stod på den andra sidan kassan var genast med på noterna och kunde till och med sätt ord på vad det handlade om.
– Ja man kan aldrig veta, det kan alltid finnas en baktanke.
Betoningen var tydlig. Budskapet vibrerade och upprätthölls med blickar och kroppsspråk. Baktanke!! Tänk så enkelt. Det var bara en trivial baktanke som styrde och rev och slet i vår vardag. Men det var det enkla ordets magi som förtrollade. Här stod vi helt ogenerat och vädrade våra unkna konspirationsteorier.

Väl ute på parkeringsplatsen på väg mot mitt rostiga exemplar av veteranbil styrdes min tankar mot bilar och reservdelar. I P1:s inslag om den förändrade reservdelsmarknaden för bilar användes varken baktanke eller konspiration. Baktanke var väl helt enkelt för trivialt för en politisk aktivist med ordets makt, och konspirationsteorier har ju Public Service själv placerat bland de skamligheter som frodas i de politiska ytterligheternas träskmarker.

Men snacka om Backlash!!
Nu har vi också ett ord för vad som styr de politiska aktivisterna inom Sveriges Radio TV. Baktankar. Det mesta styrs av att skydda det multikulturella livsprojektet som till varje pris måste underhållas med massinvandring. Oavsett vad som händer i terrordåd, våldtäkter, skolans sönderfall får ingen skugga falla på den grundläggande drivkraften, som också är grundproblemet för så mycket. Baktanken är alltid närvarande att i yrkesutövningen skydda det mest existentiella, den egna multikulturellt definierade identiteten.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *