Klyvnades tid

Trump, Tramp, Trump gå på och trampa

31 okt , 2020  

Nu har vi stått ut med medias kampanjande för Joe Biden i fyra år. Det har inte hjälpt, därför börjar medierna bakom ryggen lägga två fingrar i kors, av försiktighets skäl bakom ryggen. De svenska medierna är ängsliga för att de skall BLI lika hatade som de blivit av USA:s republikanska väljare, och det för en kampanj för en främmande lands president.Kristinehamns enda lokaltidning Nya Kristinehamnsposten NKP har en intressant artikel i dagens tidning. En intervju med Kristinehamnssonen Erik Stenberg. Numer bosatt i Florida, där han driver en tennisanläggning. Hans uttalande är viktiga eftersom de ger intressant information om mediernas roll i dagens politiska liv. Och det är genom medierna som verklighetsbilden i formas. Trump som skickligt utnyttjat sociala medier kringskärs även där, när nu kampen hårdnar inför valdagen. Under hela Trumps fyra år har han anklagats för att ha gått ryssarnas intressen. Allt har avslöjats som fabricerade lögner. När nu innehållet på en av Hunter Bidens hårddiskar blivit känt så censurera även sociala medier delningar i frågan. Innehållet är just precis så störande så Joe Biden har anledning att göra allt för att rädda sitt politiska skinn. Problemet är att det inte är mediernas problem i en demokrati. Eriks Stenbergs reaktioner är intressanta. Förhoppningsvis drar även svenska medier öronen åt sig.

Erik Stenberg(ES) kommenterar valet 2016: -Jag trodde hela tiden att han skulle vinna. Stort. Twitter, tv, Facebook, och alla former av sociala medier har stort inflytande och där var han som bekant hästlängder före alla andra kandidater från båda partierna. Trump talade hela tiden inför slutsålda arenor.

Inför årets val är ES lika optimistisk. Att opinionsmätningarna visar seger för Biden är en del av fakemedia. ES förklarar: –Opinionsinstituten är en del av fientliga media. Jag känner ingen republikan som svarar när de ringer.

Angående de fyra åren med Trump tycker ES: – Han har verkligen levererat. I och med att hälften av de amerikanska familjerna har pensionsfonder på börsen så blir naturligtvis börsens uppgång av stor betydelse. Arbetslösheten var rekordlåg. Inga nya krig. Det är optimism på Koreanska halvön.

ES ser ljust på en fortsättning med Trump i Vita Huset: USA:s folk kan säkert enas, men det är inte lätt för Trump när 90 procent av media har negativ täckning av honom dygnet runt alla veckans dagar hela året. Jag har ett bottenlöst förakt för detta. USA:s maktstruktur är ju per definition – splittrad. Demokraterna däremot får stöd av media som gör allt för att fälla Donald Trump. På det stora hela har Trump helt rätt angående fake news. han hanterar denna fientliga media riktigt bra.

Ända in i det sista, till dess vallokalerna stängs kommer även de svenska medierna att göra sitt för att försöka skriva in den gemensamma segern in i historien. Det gäller även Sveriges nyhetsmagasin FOKUS. På dryga tjugo sidor intar de sin plats i den mediala makten. Kanske hedrar det dem att de i samma nummer talar klarspråk i vilket sammanhang de verkar, i propagandans. Det är den moderna propagandans arkitekt som förklarar. Edward Barney 1928:

Den medvetna manipuleringen av massornas vanor och åsikter är en viktig del i det demokratiska samhället. De som manipulerar denna osynliga mekanismen i samhället utgör en osynlig regering som är vårt lands verkliga styrande makt.

Fokus pekar naturligtvis inte på sig själv, det är Public Service som är måltavlan.

Trump säger Fake News men han har inte varit ensam, presidenter som Nixon och Reagan är föregångare. Det kan vara riskabelt att ge sig på de mäktiga medierna. Mediernas problem den här gången är att det finns ett facit. Det gäller valet 2016. Vad skrev tidningarna för fyra år sedan. Aftonbladet våren 2016:

Några av de största hoten mot världen just nu är Rysslands invasion av Ukraina, att eurosamarbetet skulle krascha, att islamistisk terrorism skulle sätta världsekonomin i obalans – och att Donald Trump vinner det amerikanska presidentvalet.

Varför anser då The Economist att Trump är farlig för världen?

Enligt analysen har han uttalat sig kritiskt mot frihandel, inklusive Nafta (nordamerikanska frihandelsavtalet), och har sagt att Kina manipulerar med valuta.

Tidningens analytiker oroas också av Trumps uttalande om Mellanöstern: att han vill döda terroristers familjer och gå in med amerikanska marktrupper i Syrien för att utplåna terrorgruppen IS (samt komma över organisationens olja).

”Hans militaristiska tendenser gentemot Mellanöstern skulle kunna vara ett möjligt rekryteringsverktyg för jihadistgrupper”, står det i analysen.

Trump lovade att avsluta krigen. Det löftet har han hållit. Så lögnaktiga var den ansedda The Economist 2016. Vi får hoppas att deras lögner 2020 uppskattas av väljarna på samma sätt.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *