Klyvnades tid

Bilden av presidenten, av Trump

26 okt , 2020  

När propagandan  blir för uppenbart ensidig, obalanserad, rentav förljugen under lång tid, byggs en existentiell olust upp som till slut slår igenom och ställer den mediala dagordningen på huvudet. Det är vad som nu håller på att hända i det amerikanska valet. För de i mediehusen som skall kontrollera den politiska spelplanen inträffar denna omsvängning vid sämsta tänkbara tidpunkt, en dryg vecka innan valurnorna töms för att räknas. Jag har ingen vetenskaplig undersökning som stöder mitt antagande, det är en stark känsla, som bokstavligen ser Trump med en växande gloria. En av de som fått denna gloria att bryta genom är Donald Trumps och Vita Husets pressekreterare, Keyleigh McEnany. Att min känsla är riktig får jag omedelbart bekräftelse på i hur medierna försöker undanhålla väljarnas reaktionerna på den sista valdebatten.  Slagordet Drain the Swamp får sin ögonblickliga bekräftelse.

Mediernas kontroll av opinionen bygger på att exploatera människans flockinstinkten, bara tanken på att stå utanför den egna gemenskapen skapar en manipulerbara rädsla. Här spelar opinionsundersökningarna en viktig roll. Så har stödet till Biden under hela valkampanjen hittills förstärkts genom ett pärlband av ständigt  närvarande opinionsundersökningar. Hittills har strategin levererat i ett konstant stort stöd för utmanaren Joe Biden.

Medierna körde på efter den sista debatten och planerade publicera opinionsundersökningarna i vanlig ordning. Men resultaten var ju nu fel. Trump fick ett överväldigande stöd i de flesta undersökningar som gjordes. En undersökning stod ut, den gällde Washington, där siffrorna  var de omvända. Bill Still konstaterade på morgonen därefter att resultaten tagits bort. I länken ovan uppmanar Still sina lyssnare att köra söksträngen “debate snap polls”. Bara resultat med Bidenpositiva resultat visar sig.

Uppmärksamhet på Bidens stöd till sonen Hunter Bidens affärer Ukraina och Kina sätter de stora medierna stopp för. Tim Pool som gjorde sig känd för den svenska publiken för några år sedan har inte blivit mindre frispråkig rättframt frispråkig sedan dess.. Allt fler av bloggare och fria journalister ställer upp allt tätare till stöd för Trump, inte främst för Trumps skull. De har sina egna skäl i försvaret av den fria pressen.

Misstron bland republikanska väljare är avgrundsdjup och kompakt. Medan 70 procent av demokraternas väljare har förtroende för mediernas nyhetsförmedling, är de republikanska väljarnas 10 procent. På P1 beklagar sig aktivisterna. Har åsiktsjournalistiken gått för långt? Börjar de inse att något oerhört håller på att hända, de hoppas att i elfte timme dämma de vågor som polariseringen skapar. Deras tillit är förbrukad så nu återstår för dem att inta förlorarens roll. Väljarna bänkar sig bara för att få se skräcken i deras ögon. Det republikanska vallokomotivets kärnland är säkrat och nu stormar det fram. Det ser ut som vi får en upprepning på 2016 års presidentval.

Det är fler som vittnar om samma känsla   Alex Schulman i expressen.

Det är faktiskt anmärkningsvärt det som hänt under de senaste åren, att högerns ständiga rop om fake news inte längre bör uppfattas som trams. Amerikanska traditionella medier säger att Trumps hat mot medier har underminerat journalistikens trovärdighet. Sanningen är väl främst att de underminerat sin egen trovärdighet. USA Today gick häromdagen ut och kungjorde att de för första gången i tidningens historia nu tar ställning i ett val. De står på Bidens sida meddelade de, med buller och bång och med någon stolthet, och tycktes inte för en sekund förstå hur all deras journalistik från och med nu är ointressant.

Vad är det för psykologi vi har att göra med. När tilliten är förbrukad finns anledning att tro att valet som det hittills bedrivits går i baklås. Hur väljare med sin förgiftad tilltro reagerar finns ingen mediestrategi som kan hantera. Kontrollen bygger på att de mäter de politiska stämningarna rätt. Information som är nödvändig för de rätta politikerna att bygga sina strategier på. Tillhör du de som misstror undersökningarna: vad har du då för anledning att svara ärligt? Din möjlighet består i att kasta grus i mediernas kontroll över den politiska spelplanen.

Vi som under årtionden slagits mot USA-administrationens krig mot terrorismen har anledning att stödja Trump som hittills varit den president som inte bara retoriskt vänt sig mot USA:s väpnade utrikespolitik.  Inför valet lovar han att den sista soldaten skall lämna Afghanistan före 2020. Om Trumps fredssträvande inte kommer att fortsätta 2021. Så har Trump åtminstone försäkrat sig om att vara den president som avslutade det nittonåriga kriget.

Det är trots allt främst inrikespolitiken som talar till Trumps fördel. Tillsammans med sin heoroiska försvarare Keyleigh McEnany är det normalitetens USA som har en röst, Make USA Great Again. Det kommer inte att hjälpa att storföretagens USA pumpar in mängder med pengar i BLM och att unga kvinnor knäböjer inför aktivisterna tunga kängor. Det kommer inte att hjälpa att medierna mörkar alla svarta som agerar  för Trump, det kommer heller inte att hjälpa att Youtube och övriga sociala medier lägger sina kanaler i censurens dimma. Informationen kommer att söka sig nya vägar. Mörkläggningsoperationerna har redan blivit en medial belastning.

Till sist några ord om Trumps pressekreterare Kayleigh McEnany. Hennes betydelse kan knappast överskattas, på grund av hur hon kompletterar Trumps stab. Som person täcker hon upp på presidentens svagast flank, nämligen bland unga kvinnor. Det är väl känt även genom svenska erfarenheter att unga kvinnor i högre utsträckning styrs av känslor och röstar här i Sverige på V och Mp, och i mycket liten utsträckning på SD. I den länkade filmen ovan framgår med tydlighet Donald Trumps uppskattning.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *