Hälsa

Bär för bär för blåbär…

13 okt , 2020  

Det har varit ett fantastiskt blåbärsår. Om nu inte frosten tagit dem så finns mer kvar att plocka. Jag var ute för lingonens skull i måndags denna vecka, det fanns fortfarande rikligt med färska fina blåbär. Mina egna förråd är välfyllda så nu gäller det att använda all blåbärsylt i källare och de styckfrysta bär i frysen.

Under rensning och infrysningen fick jag ingivelsen att frysa in bären styckvis. Blåbären placerades i flata formar i frysen för några timmar, togs ur skrapades av och placerades i lämpligare förpackning. Styckfrysta blåbär har flera fördelar, de är som små karameller som enkelt kan strös. Lätthanterligt men de blir framförallt godare. En förutsättning för detta recept är att de inte hänger samman i en stor klump, eller sjunker ihop i en gröt efter att ha tinat upp.

Tillsammans med de frysta blåbären använder jag varm blåbärssylt, 40-50 grader och en tallrik yoghurt, som jag gör själv av vanlig mjölk. Kulturen tar jag från den Grekiska Yoghurt med 6% fetthalt. Ju fetare dess bättre. Trots den lägre fetthalten blir min hemgjorda förvånansvärt fast och krämig. Mjölken kokas upp, när den svalnat till 45 grader eller lägre så tillsätter jag kulturen och värmer upp blandningen till 45 grader. Sedan placeras alt i en termos för mat och får stå ett dygn.

En och en halv deciliter frysta blåbär placerar jag över den syrade mjölken. Därefter tillför jag lite värme genom att placera tallriken i varmt vatten, samtidigt som jag värmer upp sylten. Det tar omkring 5 minuter. Blåbären skall fortfarande vara frysta, men inte så kalla att blåbär och sylt bildar en isklump. En del av bären kommer att fortfarande vara frysta eller åtminstone riktigt kalla. Styckfrysta bär på detta enkla sätt blir helt enkelt: bär för bär för blåbär.

Sen är det bara att njuta av en välsmakande och nyttig tallrik. Under några veckor har det varit min kvällsmat. Jag har aldrig prövat blandningen på barn. Hoppas någon får tillfälle.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


2 Responses

 1. Maria Nyström skriver:

  Jag har också frysen full med blåbär och jag mixar dem med yoghurt till en smoothie. Ett år hade jag fullt med gamla blåbär i frysen när det snart var dags med nya. Då gjorde jag en deammejean (stavning?) med blåbärsvin och det har jag kvar av än, lagrat i 10 år. Väldigt gott, men en aning för sött.

  • Evert Larsson skriver:

   Jo sött starkvin är drygt om man inte är ute efter etanolen.
   Jag tror att det är styckfrysningen som är hela skillnaden, det gör bären mer användbara på många sätt. Som enskilda inte helt upptinade blir dom som små karameller, och kan snabbt tas fram och strös både här och där. Styckfrysningen är enkel, bara att sprida ut dem på en metallform, eller ugnens bakplåtar. Efter några timmar kan de samlas upp i en mer hanterlig förpackning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *