Hälsa

Varför nobbar vården C-vitamin.

24 apr , 2020  

Under ett par veckor har jag försökt att ställa denna fråga i Ring P1. Dom påstår att frågan redan diskuterats. Det stämmer inte. P1:s bidrag har hittills varit att ge plats åt dementier av nyttan med både C- och D-vitamin. Inte en enda motfråga har har ställts för att öka förståelsen för möjligheterna att bekämpa sjukdom genom tillskott av stora doser C-vitamin. Idag kommer Lennart Svensson att besöka Ring P1:s telefonväkteri som expert. Därför kontaktade jag honom för att om möjligt komma fram den vägen. Eftersom han inte svarat ställer jag här de frågor han borde svarat på.I ett telefonväkteri i P4 Östergötland så får Lennart Svensson frågor om att stärka immunförsvaret: 19 minuter in i programmet:

Programledarens fråga: angående immunförsvar, att äta rätt och stärka tarmen stämmer det?

Lennart Svenssons svar: Jag tror bara att man skall äta som man gjort hela tiden, jag tror att man skall gå ut och få frisk luft då ventilerar man lungorna och mår fysiskt bättre. Vi har sol och vår som också stärker vår immunitet, immunsvar. Att lägga sig till med extra vitaminer och sånt, det tror jag inte på. Det finns ingen sån koppling, det finns inget som visar att det skulle ge något ökat skydd mot Coronainfektion.

Svaret är så anmärkningsvärt och motsägelsefullt att till och med programledaren reagerar: Men dålig kost och dåligt vitamintillstånd är ingen hitt, å andra sidan?

Lennart Svensson  svarar: Nej, dålig kost är aldrig bra ur någon synpunkt, inte ens här(sic).

Lennart Svensson börjar med det standardsvar som är så typiskt för representanter för vården. Att som generellt råd svara: att fortsätta äta det man gör, utan att känna till vari kosten består är ytterst oansvarigt och direkt felaktigt som råd. En Coronavirusinfekterad kan ju vara undernärd på grund av långvarigt intag av industriprocessad skräpmat, med mängder av “tomma kolhydrater”.

Istället för att tala om kost övergår Lennart Svensson att tala om vikten av att gå ut i vårsolen, för att stärka sitt immunförsvar.  Varför svarar Lennart Svensson på detta motsägelsefulla vis. Där det är OK att stärka kroppens produktion av D-vitamin med vårsolens hjälp, men förkastligt att genom födan avhjälpa brist på C-vitamin? Det kan rimligen inte gått docenten förbi att övervikt i USA anses vara en riskfaktor för Covid-19.

Känner inte Lennart Svensson till att människan tillhör de fåtal däggdjur som saknar egen förmåga att producera C-vitamin?

Känner inte Lennart Svensson till att djur som producerar sitt eget C-vitamin vid sjukdom har en hundrafalt högre produktion av just C-vitamin?

Kan det vara möjligt att det undgått Lennart Svensson att man runt om i världen använder intravenöst tillskott av C-vitamin för att komma upp i tillräckligt höga doser vid allvarlig infektion? Tarmen har ju en begränsad förmåga att ta upp C-vitamin.

För att undvika att Coronapandemin skall utvecklas till en ättestupa krävs st vården ser som sin främsta uppgift att stärka de drabbades egen hälsa och motståndskraft.

Hälsningar
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.