Jordbruk/miljö

Missa inte rabarbern

17 maj , 2019  

Förra året blev en riktig glassommar. För mig passade det utmärkt eftersom vår gamla glassmaskin var uttjänt och det föll på min lott att komma igång med det nya maskineriet. Eftersom värmen började redan tidigt i maj så kunde jag inte undgå att testa att göra glass av vår första primör. Det blev alltså glass efter säsong på rabarber.

Till värmen i april i år fanns inga stjälkar tillräckligt stora, men nu har värmen kommit och jag missade inte tillfället att inta verandan med kaffe och rabarberglass i solskenet. För att ni skall förstå hur enkelt det är att göra en len glass på rabarber så börjar jag från början.

Jag kom in i köket tio minuter efter tolv med en papperskasse brännässlor till soppan som skulle var klar före ett. Det slog mig att till den magra soppan vill jag har något mättande till kaffet. Medan tankarna virvlade runt bland möjliga alternativ så fastnade min blick på de redan frodiga rabarberna vid husknuten. Skulle jag hinna? På en minut så låga en stor rabarber på köksbordet skalad och klar.

Fram med en liten kastrull i vilken rabarbern skars ner i centimeterlånga tärningar. Lite vatten och en och en halv deciliter socker tillsattes. Under tiden de kokade upp så bröt jag fem ägg från våra Hedemorahönor i en rostfri bunke. I samma veva ställde jag in grädden i frysen för att få ner temperaturen. Äggen vispades upp till väl dubbel porös volym.

Rabarbern behövde ytterligare några minuter på värme så under tiden sköljde jag brännässlorna, och lät dem småkoka. Det var dags att med stavmixern omvandla den sjudande sockerlagen på rabarber till en slät väldoftande blandning, som sakta hälldes ner över äggen under omröring. Nu återstod bara att skyla ner ägg-rabarbersmeten innan den blandades med fyra deciliter grädde. Snabbast tror jag det går genom att den rostfria bunken sänks ner i kallt vatten. När smeten nått rumstemperatur så ställer jag in den i frysen under fem minuter c:a.

Under tiden så mixar jag de förvällda brännässlorna, och reder dem med 20-30 gram smör och en deciliter rågmjöl. Så återstår bara att tillsätta fem dl grädde och soppan är klar.

Klockan är tjugo minuter plus på ett då jag häller ner glassblandningen i glassmaskinen. Det brukar ta en knapp halvtimme att köra glassen till dess att motorn inte orkar mer. Det passar utmärkt att den gör sitt jobb medan vi äter den varma soppan tillsammans med ägg och rågbröd.

Varför rabarber passar så bra att göra glass på vet jag inte. Glassen får en en len glassig konsistens och håller sig dessutom mjuk vid lägre temperatur än glass gjord på andra bär. Trots att detta recept innehåller relativt liten del vatten är den svalkande och lätt att äta trots dess näringstäthet. Det är alltså ett perfekt mellanmål för barn som både behöver fettet och proteinet.

För er som inte har en glassmaskin så passar detta recept bra att tillverka utan glassmaskin. Genom att förkyla ingredienserna, helst så nära nollpunkten som möjligt, så minskas infrysningstiden. Ta ut glassen efter c:a 20-30 minuter och rör om snabbt och kraftfullt.

Lycka till med rabarberglassen.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *