Ekonomi

Kontanter eller digital diktatur

6 dec , 2018  

FD rikspolischefen Björn Eriksson döljer inte sin oro inför riksbankens svarta prognoser: “Inom fem år så har kontanterna försvunnit“. Konsekvenserna är mardrömslika och BE har satt ord på vad som väntar: “Att frånta medborgarna möjligheten att använda kontanter är att leda dem rakt in i en digital diktatur.

Det är bankerna som vill ha bort kontanterna och gör allt för att försvåra användningen. Orsaken? Kontanterna göder svart ekonomi anser de. Men faktum är att de digital bedrägerierna är mycket mycket större. För att täcka dessa kostnader beläggs korten med avgifter på mellan 1-3% av transaktionsvärdet. Det är inte korten som är lönsamma i sig, utan det faktum att bankerna utan kostnader kan skapa de digitala pengarna, som sätts i cirkulation endast och alltid då någon tar ett lån. Sedlarna och mynten däremot har alltsedan 1904 skapats av riksbanken, och gett staten stora inkomster. Genom digitaliseringen har bankerna i lönn återtagit “rätten” att skapa pengar. De problem som försvann genom att riksbanken tog kontrollen av sedelutgivningen återkommer nu i samma takt som bankernas digital pengar dominerar ekonomin.

Björn Erikssons oro gäller igen ekonomisk diktatur utan vad kortpengarna gör med samhället. Bankernas kontroll av våra liv blir total, ingen handel utan deras kännedom och kontroll. Endast de bankerna godkänner kan köpa en tidning, tanka en bil, förse sig med livets nödtorft. Att möta behovet från en utsträckt hand försvinner med kontanterna. Till skillnad från bankkortens transaktioner lämnar de inget spår, och är det enda slag av pengar som värderar alla lika. Det fria samhälle vi haft förmånen att leva i har i kontanter en viktig förutsättning.

Mycket tyder på att politikerna av bristande kunskaper och bekvämlighet viker ner sig för bankernas makt, men sedlarnas decentraliserade egenskaper ger samtidigt en möjlighet, de kan inte avskaffas utan befolkningens medgivande. Varje medborgare kan välja att använda kontanter och därmed sätta stopp för bankernas kontroll av våra liv.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

Före 1904 gav lokala banker ut sina egna sedlar.

 


3 Responses

 1. Björn skriver:

  Håller med om att det är en fara att låta bankerna gasa på alldeles för mycket utan farthinder.
  Bankerna har genom avgiftsbeläggning lett in handeln mer på korthantering än kontanthantering. Och aningslösa medborgare spelar med, utan att tänka på konsekvenserna. Det är ju så bekvämt med kort och visst det är bekvämt med kort. men med digitala pengar äger du inte längre dina pengar. Det är banken som gör det. Och syvende och sist blir det banken som bestämmer när du kan använda dina pengar Genom att stänga av datorn kommer du inte längre åt dina pengar.

  Personligen tycker jag att det här är ett viktigt ämne. Tyvärr så verkar våra politiker spela med i spelet som vilken aningslös medborgare som helst.

 2. Jonas Skyllermark skriver:

  Jo, beslutande, icke konsekvensanalytiska politiker, ‘köper ‘banksternas’ lobbyister propåer, utan att överhuvudtaget reflektera över konsekvenserna. Själva ‘tvättar’, ‘banksterna 100-tals miljarder, och får böta mycket pengar för vanliga medborgare, men, ‘kaffepengar’ för ‘banksterna.

 3. Carina Åström skriver:

  Att inte ha kontanter är som att gå ut naken i snöstorm!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *