Jordbruk/miljö

“Jävulspiss” i stekpannan

31 okt , 2018  

Det handlar om teflon. Inger var skyddsombud på det stora kemiföretaget i Karlskoga, “Björkborn”. Där fanns en fabrik för teflon. Det fanns ingen fabrik på hela området som hanterade så mycket giftiga kemikalier. Så i vårt kök har det aldrig funnits nån teflonpanna. Detta var i slutet på 70-talet. Det var då jag bjöd Inger på middag. Gjutjärnsstekpannan blänkte av stekflott, med ett drag från hushållspappret torkade jag ur stekjärnet och ställde den på sin plats. Min huslighet imponerade, vi lever fortfarande tillsammans.

Det aktiva grundämnet i teflon är fluor. Ett reaktivt ämne som i förening med kalcium tillsätts i tandkräm. I teflon kopplas fluoren till en lång kolkedja. Det ger ett ämne med extremt låg friktion och vidhäftning. Ämnet är mycket stabilt, förstörs varken av högtemperatur, 260-300 grader,  kemisk eller biologisk nedbrytning. Har den väl kommit in i våra kroppar så försvinner det mycket långsamt. Det är dessa egenskaper tillsammans med  dess dödlighet för levande varelser som gett teflon namnet jävulspiss.

Företaget DuPont lanserade ett ytskikt i köksredskap med egenskapen att inte brännas vid, “non-stick”. På 60-70-talet hårdlanserades det som lösningen för att slippa använda de animaliska mättade fetterna som man påstod orsakade hjärt- och kärlsjukdomar. Så gifte sig två lögner med varandra och gav upphov till en kommersiell succé för Dupont, och en växande fetma för alla som lurades att följa de kostråd som följde efter varningarna för det animaliska mättade fettet.

Inget döljs i den Bittra smaken av teflon på SVT-play. Här visas hur svårt det är att driv sin sak till seger mot ett stort bolag. Men det visar också att det går även om det tar årtionden.

Vad är då problemet med teflon? Redan tidigt kunde dess giftighet visas i medicinska experiment med många olika djur. Företaget visste men mörklade och skyddade sina intressen. Vi känner igen beteendet från andra skandaler som förknippas med namn som asbest, DDT och Philip Morris.

Idag vet vi att mycket av “forskningen” sker på beställning, och är ren fusk, det mättade fettet som teflonen spreds för att ersätta, gäller det i allra högsta grad. Nu känner vi till att det mättade animaliska fetter tillhör våra viktigaste och nyttigaste livsmedel.

De företag som säljer teflonbelagda produkter avsett för ditt kök har inget ansvar för din hälsa, de drar sig inte ens för att försöka smita från ansvaret de har för anställda som tillverkar teflon. Om du själv väljer att utsätta dig för en meningslöst tråkig förgiftning medan du steker dina korvar och ditt ägg är ju din sak, eller. Men du lever möjligtvis tillsammans med familj, eller åtminstone delar din måltid med dem av och till. Vem har givit dig rätten att spela hasard med deras hälsa. Vad vet du om dina gästers kunskaper, vad de tänker då de ser dina omsorger placerade på ett slitskikt av teflon.

Vad är då problemet med alternativet, stekpannan i gjutjärn? De som tillverkas idag är tunga och som sådan passar de åtminstone inte i ett restaurangkök. Under många år hade vi ett gjutet stekjärn, med en godstjocklek omkring 3 mm. Trots dess storlek och väl tilltagna kanter var det lätt att hantera. En flykt från spisen på några minuter ledde till ett flottet tog eld. I handgemänget med elden så bröts det rörformade handtaget loss tillsammans med en del av kanten. Kanske går det att svetsa fast den. Tyvärr saknar jag både rätt utrusning och kunskaperna för att göra det. Motsvarigheten har jag sedan dess letat efter både som nytillverkade och begagnande, dock utan att lyckas. Om det nu ändå finns dess motsvarighet i nytillverkning så är det den jag skulle rekommendera.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *