En värld i brand

Politik

Mp:s klimat saknar lösning.

13 aug , 2018  

När bara några veckor återstår till valet går Mp och SVT/SR:s aktivister ut i en bred tung kampanj för att rädda Mp kvar i riksdagen. Vi presenteras en fasansfull framtid av kollektiv undergång. Som 1992 då Mp kom in i riksdagen handlar allt om känslor. Då gällde det klubbade sälkutar, en upprörande verksamhet som chockade och berörde. För många blev en röst ett billigt pris för att markera avstånd. Nu skall tricket återupprepas men med sommarvädrets som politisk hävstång, det extrema torkan skall rätt uttolkad fösa rösthjon in i båsen med rätt valsedel mellan fingrarna. Fram till valet skall den personliga skulden för klimatet nötas in, trots att Sveriges politiker och väljare inte har någon makt över varken väder eller klimat, går Miljöpartiet till val på en fråga de själva inte har lösningen på.

Ett problem för Mp idag är att mångfalden i medier inte är så enkelt att styra. Kreatörerna i partikanslierna har under den senaste tiden arbetat hårt för att stävja ofoget med folk som ifrågasätter klimatteorierna.  Peter Eriksson Mp bekräftar i Studio ett att regeringen upprättat en direktkontakt i Facebook. Via en “hotline” får de politiska operatörerna i regeringskansliet direkt tillgång till FB, för att manövrera ut vad som brukar kallas falska nyheter, men som ofta kan vara obehagliga sanningar. Så nu kan väljarna förbereda sig på att då det gäller klimatfrågan så kommer det att bli åka av. Upplägget innehåller inte bara det obehagliga hotet i klimatapokalypsen. Kampanjen i Public Service bjuder även på morötter i form av subventionerade elcyklar. Kan det vara någon som tror att det är en tillfällighet att SR:s tablå ser ut att vara en kopia av Mps partiprogram?

Redan inför den förra valrörelsen gick Sveriges främsta klimatforskare ut i medierna för att motverka Mp:s överdrifter. P1 har under årtionden varit en viktig plattform för klimatalarmism, inte minst genom den plats som Johan Rockström får. I sommar i P1 skydde han inga medel att måla förödelsen som väntade oss. Rockström presenteras som forskare, men är inget annat än en politisk aktivist. Sveriges mesta klimatforskare däremot ges ingen plats. De flesta som läser detta känner troligen inte till namnet Lennart Bengtsson, vilket är anmärkningsvärt med tanke på vilken roll klimatet spelar i Sveriges politiska liv.

Vad har då Lennart Bengtsson att säga? Han är djupt oroad över det sätt som klimatfrågan presenteras av medierna. Redan inför valet 2014 gick han ut och bröt tystnande. Så det har funnits gått om tid att diskutera hans budskap. Vad Public Service sysslat med kan inte sägas vara något annat än en mörkläggning.

Tyvärr är det ändå inte så bra som det ser ut. Väder och klimat kan inte förutsägas som en följd av kaosteorin och hur det framtida klimatet kommer att bli får vi först veta när vi är där. Inte ens om vi vet exakt hur mycket växthusgaser det kommer att finnas hjälper ändå detta inte. Härtill kommer all osäkerhet om världens framtid. Detta inses av alla om vi förflyttar oss tillbaka i tiden och därifrån ser vad som verkligen hänt. Som Daniel Boorstin uttryckte det: ”The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge”.

Kort sagt CO2 som orsak till klimatförändring är bullshit. Det går inte att veta, kaosteorin ni vet.

Att klimatfrågan får spela den roll den gör beror på att ett parti behöver den för att överleva och att resten av DÖ-partierna accepterar det trots att klimatfrågan inte har i valrörelsen att göra. Klimatet är en internationell fråga som måste hanteras av alla jordens folk tillsammans. Att Sverige lösgör sig i en egen golgatavandring leder inte till några resultat, är bara en självgod symbolhandling. Mp verkar i samma tradition som de vandrande munkar som belönande sig själva med piskrapp. För det är inte bara så att Mp inte KAN göra något åt klimatet genom Sveriges riksdag, de har inte ens en plan för hur det skulle kunna gå till genom att verka i den internationella politiska miljö de genom regeringen har tillgång till. Det är som bekant tomma tunnor som skramlar mest.

Efter att S och M misslyckades med att kapa frågorna kring invandring, och försvaret av Sverige från SD, och därmed få väljarströmmarna att vända tillbaka, har de heller inte kunnat genomför steg två i sin valstrategi, att med det ökande stödet i ryggen vrida den politiska diskussionen till deras egna frågor. Frågan om massinvandringen har bitit sig fast. I valårets sista skälvande månad har så klimatet blivit en räddningsplanka, en möjlighet att styra bort valrörelsen kring frågor om invandring.

Hur skall nu väljarna reagera på att den sista månadens valrörelse styrs in på en fråga som inte har någon lösning, på en fråga som ägs av vetenskapsmän och experter å ena sidan och av partibyråkratier och medier å den andra? Hur skall valrörelsen kunna återföras till demokratin och de problem vi har inom Sverige, som väljarna försöker orientera sig i?

Även i klimatfrågan visar det sig att den röda linjen går mellan DÖ-partier och SD. Jimmie Åkesson vände sig med bitsk ironi över politiker som lovade väljarna bättre väder i sitt sommartal i Sölvesborg. Istället för att diskutera hur man skall minska CO2 talade han om hur SD vill möta de problem som sommartorkan orsakat i låga skördar och bränder. Möjligen kommer Mp att klösa sig kvar vid riksdagsplatserna genom att göra klimatfrågan till samtalsämnet under valets slutspurt, men vem tror på allvar att det kommer att stoppa Sverigedemokraternas frammarsch?

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.