grindslanten

Ekonomi

Kryss för kontanter

28 aug , 2018  

Under största möjliga tystnad håller bankerna på att avskaffa kontanterna. De möjligheter som valet ger att bryta tystnaden bör inte slösas bort. Partier och kandidater kan informeras och ta ställning.Det är mer som står på spel än vad de flesta gör sig en förställning om. Lyckas bankerna så jämnas marken för total kontroll av våra liv. Ingen handel kan då genomföras utan bankerna och statens kännedom och kontroll. Endast de av bankerna godkända kan köpa en tidning, tanka en bil eller förse sig med livets nödtorft. Att möta behovet från en utsträckt hand försvinner med kontanterna. Till skillnad från bankkortens transaktioner lämnar de inget spår, och är det enda slag av pengar som värderar alla  lika. Det fria samhälle vi haft förmånen att leva i har i kontanter en viktig förutsättning.

Bankernas argument för att avskaffa kontanterna minskar inte vikten av att försvara dem. Under 1800-talet hade bankerna rätten att trycka sina egna sedlar, vilket ledde till ständiga bankkrascher.  Sedan 1904 är det riksbanken som skapat våra sedlar och mynt. Genom den tekniska utvecklingen har bankerna återtagit möjligheten att skapa pengar, eftersom de äger de digitala betalningsnäten. De digitala pengarna skapas ur tomma intet av de privata bankerna endast och alltid då någon tar ett lån. Systemet driver på den privata skuldsättningen och spekulationen i fastigheter som ofta är säkerhet för lånen.

Att Sveriges folk idag tillhör de mest skuldsatt i världen och att vi gått längst i att minska kontanternas andel av penningmängden är ingen tillfällighet. Bankerna ogillar kontanter eftersom de måste betala för dem och därför att bankkunder kan skydda sina besparingar genom att ta ut dem i kontanter. Siste men inte minst till  ansvariga politiker, vad är era beredskapsplaner värda om vi saknar kontanter.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *