Jordbruk/miljö

Veganens ansikte

1 apr , 2018  

Veganismens gör sig allt bredare och tar sig allt bisarrare uttryck. Men det skapar också motreaktioner och diskussioner. En artikel i Expressen rör upp känslorna.  Linn 34 år kan plocka poäng när hon beskriver det industriella jordbrukets metoder.

– Jag tycker att det är fruktansvärt hur vi behandlar djuren, särskilt under de här högtiderna, säger hon och fortsätter:

– En normal höna ska inte lägga så många ägg som den behöver göra i dag. De bor i trånga fabriker och har ingen plats att leva naturligt. Kycklingarna växer upp så fort att de inte kan gå. De bryter benen, det är hemskt.

Men är veganismen verkligen alternativet? Står valet verkligen mellan veganer och industrijordbruk som styrs av att producera till lägsta pris oavsett kvalitet och konsekvenser?I medierna får sällan plats mer än veganer och de industriella metoderna som står för de flesta ägg som konsumeras under påsken.  Med tanke på vilket otroligt livsmedel hönans ägg är, så näringsrikt och så användbart i vår matkultur, borde vi inte betala mer för äggen och därmed ge möjligheter för ett annat slag av djurhållning. 

Vad är det hönan ger oss, genom att varje dag producera ett ägg? Hela hennes dag går ut på att äta så att hon under några korta stunder kan lämna en oöverträffad förpackning för allt som krävs för att skapa liv. Vad mer behöver sägas? Men inte ens när forskningen sätter ord på miraklet slår det genom i produktionsmetoder och konsumtionsmönster. I en sammanställning får vi elva väl underbyggda skäl att uppskatta vad hönan gjort till sin livsuppgift.

1. Gå ned i vikt med ägg. 

2. Ägg stärker immunförsvaret. 

3. Bättre minne. 

4. Gör underverk för ögonen. 

5. Motverkar depression

6. Stärker skelett och tänder. 

7. Bra för blodet. 

8. Bromsa åldrandet. 

9. Minskad risk för hjärtproblem. 

10. Bygger muskler

11. Skyddar huden, håret och levern.  

Allt förpackat för att stå sig i månader.

Istället för att belöna hönan väljer veganen att dissa henne. Det är klart att det uppstår heta känslor och diskussioner kring det högljudda missioner kring ett sådant val. Ett litet nedslag i flödet kan se ut som följer.

Evert Larsson
Hon vill fokusera på livet säger hon. Det är många idag som inte förstår hur död och liv är sammantvinnade, som jing och jang. Om du vill att vi skall ha husdjur i vårt land så är enda sättet att vi äter dom, använder deras ull och hudar. Har lust att sätta en karbinhake i nosringen och leda runt henne bland mina höns.

Veganen svarar: 
Jag tillhör inte vänstern som förmodligen hon gör. Jag är högerkonservativ och vegan (utan ring i näsan). Jag behöver inte djurprodukterna och därmed inte heller uppfödning av djur. Djur som inte finns kan heller inte dö eller ätas. jag behöver inte “ta omvägen via djur”. Jag äter god mat, är matglad och mår bra. Jag slutade äta djur för ca 20 år sedan och saknar det inte. Jag behöver inte den döden.

Evert Larsson
Visst gör så. Det är ditt val och inget problem för mig. Vad jag vänder mig mot är all slag av missionerande i det individuella valet att ät vad vi finner lämpligt. Så kan vi ju göra idag i den globaliserade värld som är allt annat än konservativ.

Med din inställning till traditioner så borde du veta vad det är som fött människor under hela den tid som varit vår på planeten jorden. Vi har lärt att föda oss under alla skiftande omständigheter som lett till helt olika slag av föda. Försörjning har varit en kollektiv process, har stått i centrum för varje människoflocks liv och reproduktion. Vilket kollektiv tillhör ditt kostval och hur robust och uthålligt är det?

Repliker från motståndare till veganism:
Jag är vänster och frossar i döda djur. Älskar det.
Veganism är en sjukdom. Hatar det
Veganen svara:

Evert Larsson Jag tycker inte alls det är fel med missionerande i ett offentligt debatt-forum där det är frivilligt att läsa det jag skriver. Det finns de som får betala et dyrt pris för när olika animalier äts, bla djuren som får sätta livet till.

Människor har ätit olika saker på olika ställen i olika skeden. Dett måste inte vara så att jag äter på samma sätt som mina far- eller morföräldrar.

Jag ser mitt kostval som robust. Min kritik av “köttsamhället” handlar om många saker, om djuretik framför allt, men även om miljö- resurs & folkhälsofrågor m.m.

Replik från motståndare till veganism:
Dessa människor (oftast övre medelklass och innerstadsfolk) sitter och öser skit över den stora massan av arbetarklass som saknar ekonomiska resurser för att vara moralpoliser över andra. Därför avskyr jag vegantotalitarismen. Den vägrar fullkomligt se någon klassanalys och är fullständigt blinda för andras åsikter i frågan. Antingen är man godheten själv eller en satans mördare. Dessa veganazis kan dricka sin jävla latte och sprida sitt hat instängda bakom tullarna. Vi behöver dom inte
 
Evert Larsson
Du står inte för något som är hållbart, du står för totalitära åsikter, att du har lösningen på alla problem. Men veganismen leder inte till något gått för en art som är allätare. 

Att industrijordbruk leder till en djurhantering som på många sätt är problematisk löser man inte med veganism. Speciellt inte i ett boskapsland som Sverige där symbiosen mellan boskap och människa varit en grund för vår reproduktion under tusentals år.
Ta ansvar för ert livsval. Sluta missionera och börja praktisera. Gör som Amish, upprätta produktionssystem med veganismen som ideologisk grund. Driv det ett antal generationer, först då kan ni över huvud taget hävda att det är ett alternativ, först då är ni över huvud taget värde mer än att lyfta ögonbrynen inför.
admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *