Ekonomi

Vinster i välfärden

20 jan , 2018  

I det nuvarande parlamentariska läget är frågan om Vinster  i välfärden ett spel för gallerierna, det kommer att falla i riksdagen eftersom SD kommer att sätta stopp för det. Frågan säger ändå en del om det politiska spelet och den roll V har fått sig tilldelad på grund av DÖ-överenskommelsen. C ställde som villkor för att DÖ skulle gå igenom att V skulle räknas in i regeringsunderlaget. Att Annie Lööw gillar Jonas Sjöstedt är välkänt men att för den skull förstärka “socialismen” i regeringen skulle behöva en närmare granskning av medierna. Att så inte sker tål att ägna en och annan tanke.

Hur ligger det då till med frågan i sak. Anledningen till att jag tar upp den beror på att en fråga ställdes på Facebook, det var en gammal 68-vän som ställde frågan:

I all vänlighet Evert. Hur ser du på att SD vill ha obegränsade vinster i välfärden?”

Jag svarade: Angående vinster i välfärden så kan du väl lägga upp en tråd där du taggar mig med en fråga så kan vi kanske få lite kommentarer från Vänsterfolk som är väldigt insatta.

“Vill bara höra din åsikt. Jag vet vad jag tycker”….. Inga vinster på skattepengar…”
Jag tycker att företagsekonomiska förluster är sämre… Och riskkapitalbolagens agerande, men det är ju inte det samma som vinster…..
Enda sättet att göra vinster i skolans värld är att dra in på lärare, lokaler, böcker, datorer m.m. Vi säljer inget som man kan göra vinst på…
Vinster är ett företagsekonomiskt begrepp, motsvarande överskott av drift. Överskott kan variera mellan år, fonder och buffertar behöva byggas upp. Det är en massa företag som arbetar på uppdrag av stat, och kommuner, du menar alltså att det skall stoppas. Att göra sak av vinster är lite tokvänster!!! Varför inte inrikta sig mot det verkliga problemet, riskkapital. Det skulle kunna hanteras genom att förbjuda aktiebolag. Det är många som föreslagit det. Att vara mot vinster tycker väl vänstern är revolutionärt, och stämmer med Marx läror. Jag tycker det är ett mer än lovligt korkat spår som V har kört in på, att S viker sig är däremot illavarslande. Betyder det att frasradikaler från 68 tagit över partiet. Då det gäller SD:s förslag så känner jag inte till vad de tycker eller det förslag som nu lagts. Dom teoretiska grunderna för mitt ställningstagande utgår från en diskussion kring Marx formel P-V-P’. Bedrägeriets värdelinje.
Sverige är det enda land i världen där man får göra vinster i skolans värld. Det är inte vinster i allmänhet jag är emot utan vinst på skattemedel. Vi säljer inget i skolan och gör därmed ingen vinst. Varje elev betingar en skola ett antal kronor. Varför skall någon göra vinst på det??? Nej jag vill inte debattera detta offentligt. Min åsikt är glasklar. SD röstar emot förslaget på vinstmaximering. Jag anser att det skall vara noll vinst i skolans värld. Det har inget med marxism att göra.
Det finns ingen verksamhet där inte skattemedel går till företagsamhet, därmed också till det företagsekonomiska överskottet som heter vinst. Vinster i företag är inget fult det är en förutsättning för att de skall gå runt över längre tidsperioder. Vänster verkar inte förstå vad ekonomi handlar om.
Du läser inte vad jag skriver.
Allt som omsätts inom välfärden utgår från skattemedel eller hur. När skolan köper datorer så går skattemedel till vinster heller hur.
Självklart Evert. Men vi i skolan säljer inget. Vi får bara pengar genom skattemedel. Alltså kan vinsten bara göras genom att man drar in på något i verksamheten. Det är inget fel att göra vinster när man säljer produkter, när man gör uppfinningar. när man kommer på grejer som människor vill ha. Men kom ihåg Evert att ingenting blir till utan arbete. Det får bli mitt slutord nu. Jag är ingen marxist längre, men anser ändå att att Marx hade rätt i vissa saker. Detta med att arbetaren är värdefull, åtta timmars arbetsdag, semester, fri sjukvård, fri skolgång. Jag har inte kunnat studera utan dessa socialistiska tankar. Mina föräldrar och deras föräldrar var arbetare. Min morfar hade ingen semester, jobbade 12 timmar vilade tolv timmar jobbade tolv timmar vilade tolv timmar. Min far hade EN veckas semester när jag var liten. Min första semester var 4 veckor 1964. Allt var inte dåligt som vi trodde på en gång Evert. Det finns annat än pengar som är värdefullt. Högern var emot alla förbättringar för arbetarklassen.
Det är ingen grundläggande skillnad mellan produkter och tjänster. De består båda av arbete. Skulle det inte finnas möjligheter till effektiviseringar i all slags mänsklig verksamhet? Inom offentlig verksamhet fram för allt vad gäller deras usla arbetsorganisation orsakad av politisk styrning, uppblandad av korruptionsliknande nätverk finns enorma “vinster” att göra. Studera vad som händer inom förvaltningarna i Göteborg. Som sagt det är ingen grundläggande skillnad mellan produkter och tjänster. En av anledningarna till att sjuksystrar lämnar offentlig verksamhet till förmån för privat är arbetsorganisationen. Sjukvårdens stora problem är: internt deras arbetsorganisation, externt att de styrs av läkemedelsbolag vilket gör att de vårdar sjukdom istället för hälsa. Det finns enorma vinster att göra inom sjukvården.
Men varför bara Sverige? Finland har världens bästa skola. den är statlig. En rektor som jag talade med hoppade av John Bauergymnasiet innan de lade ner sin verksamhet. Han sa: “De tänkte bara på pengar”. Jag tror att vi talar förbi varandra. Skolan var effektivast när den var statligt styrd. Vi nådde de bästa resultaten då. Jag vet för jag har administrerat TIMSS- tävlingen mellan olika länder i spetsfysik och spetsmatematik.1995 låg vi i topp. 2008 i botten. Allt som SD står för behöver du väl inte försvara? Vidga dig Evert. God natt nu och sov gott. Vet du vad jag var rädd för när jag var liten? 
Det är inget fel att staten har det övergripande ansvaret över skola, vård, järnvägar, post, vägar m.m.
Eftersom jag inte ens läst vad SD står för så kan jag rimligen inte försvara vad de står för. Om du var så ärlig att du läste bifogade länk så skulle då fatta att mina ställningstaganden är mina egna. Jag är för att staten har kontroll över skolan helt och hållet under de första 9 åren. Det behövs för att skapa en nation med ett folk som har en gemensam grund. Men det är en annan fråga än det ekonomiska som vi hittills har diskuterat. Det är klart att privatiseringar har varit ett stort problem då det gäller infrastruktur. Så är det. Men skolor och vård skulle kunna drivas av företag frikopplade från kapitalintressen, kooperativt eller i företagsform. Staten kan behålla sin övergripande målstyrning.
Förlåt om jag förknippade dig med SD. Har liksom fått den uppfattningen att du stöder dem. Nu är vi överens. Ideell verksamhet inom utbildning är bra, men den skall inte drivas i vinstsyfte. Utan i syfte att utbilda människor till goda samhällsmedborgare.
SD måste ha kredd för sitt motstånd till massinvandringen, allt annat är oärligt. SD är nationalister det är jag också. Nationalstaten är en förutsättning för den politiska utveckling vi haft i Sverige de senaste 200 åren.
Det är också fruktansvärt att omyndigförklara 20% av den svenska befolkningen som röstat på SD.
Så avslutades samtalet som kan fortsätta i kommentarsfälltet.
admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.