Klyvnades tid

Årets Svensk, enl FOCUS

31 dec , 2016  

Att hantera utmärkelsen Årets Svensk har visat sig inte helt enkelt. Att koppla person till varumärket Sverige har sina risker, i dess korg vilar en hel befolknings förväntningar och därmed finns ett oändligt antal blindskär att beträda, för vad för slags lik kan väl dölja sig i kandidaternas garderob. Då det gäller Holmer så låg allt i öppen dager, det var en realtidsmiss, ett präktigt stolpskott. Hur är det då med årets kandidat, Amineh Kakabaveh?

En liberal tidning med ambitioner att återupprätta en liberalkonservativ tradition utser riksdagens “enda marxist”, det är att beträda minerad mark, även om man i motiveringen söker gira för det kommunistiska undervattensskäret. Fokus motivering.

»Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter.« 

Reaktioner på hennes marxistiska bakgrund hade stått som spön om vi placerat utnämningen tre årtionden tillbaks i tiden. I en tid då borgerligheten fortfarande var borgerligt nationell, Sahlin och Reinfeldt ännu inte börjat vänslas, och moderaterna ännu inte triangulerat in i nyliberalism. Reaktionen på utnämningen blev av helt annat slag. Partiledaren flitigast att dra kommunistkortet, Jan Björklund, har bara lovord att komma med så här beskriver AK själv mottagandet. Från ETC.

Vad betyder det här priset för dig?

– Jag är så glad att bo i ett land som Sverige där mina politiska motståndare ser att det jag gör är för kvinnors rättigheter. Just nu är det flera moderater som grattar mig. Jan Björklund tog ett foto med mig. Miljöpartister har firat mig. Annie Lööf kom fram redan innan jag fick priset och kramade om mig. Birgitta Ohlsson har grattat. Jättemånga har kommit fram, så klart också medlemmar i mitt eget parti.

Hur är stödet för dig idag i Vänsterpartiets riksdagsgrupp?

– Det pågår ett samtal. Men just nu diskuterar vi inte det jag tycker att vi behöver prata om. Och det är samma saker som vi har debatterat i över ett år nu: om kvinnors situation, om förorterna. Varje dag läser vi i tidningen att flera tvingas på slöjor, kvinnor mördas i hederns namn, kvinnor drabbas av mäns våld. Dessa frågor måste diskuteras även inom Vänsterpartiet. Det är inte en personfråga, även om jag hamnat i skottlinjen på senaste tiden. Det handlar om kampen som förs av miljontals. Oavsett vem som utför våld och förtryck så är det ett problem – det vill jag vara tydlig med och det måste vi vara tydliga med.

Vänstern har låst sig i en ideologisk och geopolitisk fälla som gör att de i en slags kulturrelativistisk föreställning ser kritik av Islam som kränkande. Vänsterns är djupt insnärjda i en väv av känslor, vilket gör AK:s arbete viktigt, att hon samtidigt tydligt visar sin marxistiska tillhörighet öppnar naturligtvis dörrar inom vänstern. Men stödet till Amineh Kakabaveh är bredare än så. När högerpopulistiska Fria Tider citerar berömmande döljer man heller inte den skadeglädje över splittringen inom vänstern som frågan skapar.

Kakabaveh är ett mycket känsligt val då ett flertal V-toppar velat rensa ut den sverige­kurdiska politikern. Bland annat har de anklagat henne för att vara rasist. Anledningen är hennes mycket hårda retorik mot olika former av muslimsk radikalism. 

Så långt är allt väl och Focus kan dra nytta av sitt val. Men just här i efterarbetet då vinsterna av utnämningen skall skördas för tidningen klickar omdömet. Stödet till AK omformuleras till att bli ett okritiskt hyllande av personen, marxisten och den fd. peshmergasoldaten.  Hur gick då detta till? I en intervju och hyllningsartikel har den liberale chefredaktören skickat en kommunist för att intervjua en annan kommunist. I intervjun sitter de båda och fjantmyser över det politiska privilegiet. Focusinterjun med AK:

Vårt samtal börjar med att vi pratar om den tidning du nu håller i handen: Fokus, med sin högermarkerade chefredaktör. Vi blir lite fnissiga. Och när jag nämner min egen politiska ståndpunkt (dock inte partimedlem) kommer nästa stora skratt:

– Så du är kamrat!

Fråga mig inte hur det gick till, men här sitter en kommunist och intervjuar en annan kommunist på uppdrag av en ärkeliberal.

Amineh skrattar ännu mer men tillägger sedan:

– Fast jag använder ordet socialist: den marxism jag formats av och fortfarande står för skiljer sig från mångas tolkningar, så det kan bli missförstånd. Högern kopplar ordet kommunism till Sovjetunionen, som var något helt annat. En fattig peshmergaflicka från Kurdistans berg delar inte Stalins värderingar. Detta är viktigt. För jag hoppas att boken ska läsas av många och översättas till många språk så att fler människor får möjlighet att lära sig om arbetarnas och kvinnornas kamp i Kurdistan och Mellanöstern och även i utsatta svenska förorter.

Så sitter ett par marxister och lägger orden i varandras munnar, på order av en “ärkeliberal“, hur det nu skall uttalas efter detta äventyr.

Handlar det om brist på omdöme, eller är det en ny politisk allians som vi ser formeras, ett nytt enhetsbyggande för att några politiska segel att samverka för att Sverige åter skall få politisk parlamentarisk styrfart. Var hittar vi i så fall formel och personalia för ett sådant politiskt äventyr. Duger AK:s egen politiska vision:

Min dröm är en sekulär, socialistisk världsstat grundad på lokaldemokratier. Marxismen som teori är viktig men man måste få människor att förstå den i praktiken, att den handlar om rättvisa och jämlikhet.

Du hänvisar ofta till FN i debattartiklar?

– De olika rättighetsdeklarationerna är viktiga, men så länge man låter diktaturer och mordiska regimer vara medlemmar utan att straffa dem för deras systematiska överträdelser betraktar jag FN delvis som en arena för diktaturer, ungefär som EU bara är ett rent kapitalistiskt projekt som gör massorna till offer.

En världsstats sekulära överhetsideologi med vetenskapliga ambitioner är det vad som fattas?

Dessbättre har 2016 varit ett riktigt skitår för alla politiska visioner som inte tar nationell suveränitet och statlig integritet på allvar. Prövosten Syrien har ställt till det. Med Trump i utsikt att grusa Sveriges grandiosa planer på att just i FN få spela första violinen på FN-scenen, så ser det riktigt sketet ut.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larssonbooks

  

 


5 Responses

 1. Kgb35 skriver:

  En fattig flicka i Kurdistan bör heller inte lyssna till Marx eller annan socialism om hon är seriös. Problemet som jag ser det är att kommunism och socialism lämnats ett dukat bord åt dem som är på den enskilda lilla personens sida
  Trots att de vill förslava- vilket alla tycks missa. Varför tar ingen debattör upp att socialism är den ultimata monopolsituationen? Var är de borgerliga debattörerna som tar upp problemen med multinationella bolag, och andra översittare? Sådana finns det gott om? De behöver stävjas de med. Istället talar de om frihet, frihandel etc och låter “storfinansen” vara, vilket är väl naivt (lönsamt?). Ett Skynet i vardande är lika farligt som en allsmäktig stat, om det nu är någon skillnad. Diktatorer har funnits så länge vi har historia och slutade inte produceras 1945.

  • Evert Larsson skriver:

   “En fattig flicka i Kurdistan bör heller inte lyssna till Marx eller annan socialism om hon är seriös. ”

   För mig är den kurdiska flickan i högsta grad seriös, kanske inte i gestalten som svenska riksdagskvinna, men åtminstone som en antiislamsk aktivist.

   Det är ideologierna som vi måste ge oss på, och marxismen har ju lämnats att verka som fridlyst, stående över kritik på grund av sin akademiska förankring. Jag ser fram mot 200-årsminnet av Marx födelse för en avgörande möjlighet till att smula sönder detta spökes profana teologi.

   • Evert Larsson skriver:

    Min kritik denna gång är inte mot AK:s ideologiska förvillelser utan att en liberal tidning inte förstår att hålla hyllningarna inom motiveringen, vilket jag tror kommer att straffa sig. Det kommer att bli mycket värre då det gäller hyllningarna till Marx, det verkar som han håller på att tvättas av för att kläs i liberal humanism inför 200-årsminnet av spökets födelse.

 2. Kgb35 skriver:

  Visningen av kommentarerna är begränsande, iaf. på mobilen. De sista svaren på svar är bara ett ord på varje rad. Ser lite ut som moderna dikter. 🙂

  Resten av bloggen ser ok ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *