Jordbruk/miljö,Politik

Dadlar från Palestina

27 nov , 2014  

Inför årets Jul kan North& South erbjuda Palestinska dadlar för den svenska marknaden. Dadlarna säljs i enkilos eller 250 grams förpackningar. Så här skriver North&South om de palestinska dadlarna.

”Vi är mycket glada att kunna presentera dadlar från Palestina!
De är stora, verkligen väldigt stora, ljuvligt saftiga och de riktigt smälter i munnen! Från småbönders omsorgsfullt skötta odlingar av dadelpalmer.

Att vara Palestinsk bonde är inte lätt. Konflikten mellan Israel och Palestina gör det svårt att bedriva ett vitalt och hållbart jordbruk.

När du köper dessa dadlar bidrar du till att palestinska bönders rättigheter och ekonomi stärks!

En utmärkt kandidat till årets JUL-klapp:
Det är en nyhet
Den har ett högt försäljningsvärde
Den representerar den tid vi lever i
Den är Fairtrade

North&South är en grossist med återförsäljare över hela landet. På deras hemsida finns kontaktuppgifter.

Några rader om under vilka förhållande palestinskt jordbruk bedrivs idag.

Jordbruk för fred i Palestina
Olivträd i det heliga landet har blivit en återuppväckt symbol för fred. Kända som välsignade träd är de en livlina för omkring 100000 självförsörjande palestinska bönder och deras familjer. Men mer än så, olivträd ge en påtaglig länk mellan palestinier, deras förfäder och deras mark.

Tyvärr förstörs många av dessa träd som en form av kollektiv bestraffning, i ett försök att tvinga palestinier från deras land. Trots denna skändning använder många palestinier jordbruk som en form av motstånd för att kämpa för fred.

Sedan 1967, har de israeliska militära och olagliga bosättarna förstört minst 800.000 olivträd. Några av dessa träd är nästan 1000 år gamla – de är oersättliga. Soldater eller bosättare dyker upp med liten förvarning för att köra över eller bränna träden, ibland med hjälp av kemikalier.
Ett flertal attacker har redan genomförts under detta år. I Maj fick ”Tent of Nations farm” i närheten av Betlehem se förstörelsen av 1.500 fruktträd genomföras av Israeliska soldater, som körde ner dem med stora schaktmaskiner och begravde träden så att de inte skulle kunna återplanteras. En BBC-reporter beskrev händelsen,

Grenar sticker ut inifrån en kulle av jord, avsliten bark och sargade omogna mandlar hänger fortfarande fast vid träden.’

I April 2014 hade byn av Ras Karkar, nära Ramallah, 100 olivträd som tvingats lämna sin hembygd av bosättare.

I mars 2014 förstörde nybyggare omkring 200 träd i byn Kafr Qaddum.

I oktober förra året förstördes 129 träden av bosättare från Shavei Shomron. Listan går på.

Genom sorgen över förlusten växer de historiska och kulturella banden och får en näst intill religiös betydelse. Våld riktas ofta mot träd på grund av detta, men inte endast. Gårdar angrips allmänt.

Nybyggare satte eld på en Fårfarm i byn Aqraba på 2 juli 2014.

Flera fjäderfägårdar i Gaza förstördes under 2009 militära belägringen.

De palestinska jordbrukarna begränsas också genom den ojämlika fördelningen av vatten. De israeliska bosättarna  får fyra gånger mer vatten än lokala palestinier.

Mark delas och görs svårtillgänglig genom Muren, olagliga bosättningar, eller vägar endast för israeliter är också ett stort hinder; 40% av Västbanken är inte längre tillgängligt för palestinierna, vilket medfört att en miljon träd avskiljts och inte längre kan brukas. Allmänningen, en gång hem för ett rikt djurliv och betande djur har bebyggts av bosättare och militären. Handeln styrs av Israel, alla produkter passerar genom långa kontrollpunkter innan de når israeliska hamnar. Handel inom Palestina och mellan israeler och palestinier är starkt begränsad eller obefintlig.
Jordbruket har alltid varit en viktig del av den palestinska ekonomin. Olivolja bidrar med 100 miljoner dollar årligen genom de fattigaste samhällenas insatser. Druvor, fikon, mandel, tomat, dadlar och citrus är också störa grödor, och en del av Palestinas rika mattraditionen.
Effekterna av ockupation kan vara förödande, med fattigdom och stigande undernäring, delvis på grund av den ringa tillgång till jordbruksmark.
Byn Marda, till exempel, har förlorat nästan all sin jordbruksmark till bosättningen,  Ariel, och den återstående marken är förorenade av orenat avloppsvatten från den nya staden. Det finns minst 75% arbetslöshet i Marda på grund av förlusten av jordbruk mark.
2004, brände nybyggare 60 träd i Marda, och år 2005 var 17 olivträd bortschaktade och upphackade upp av soldater. Ägaren av dessa träd ogillade idén om stämma Israel:
‘du kan inte sätta ett pris på träd. Träd är vårt förflutna och vår framtid. ‘


One Response

  1. Maria S Nyström skriver:

    Olivträd borde inte tillhöra någon alls, utan vördas på grund av sin ålder. Det låter som när Al Quaida raserar gamla buddistiska stengudar etc. Ingen respekt alls för en historia, oavsett vems.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *