Jordbruk/miljö

Det är jag som är Malin

12 okt , 2014  

-Det är jag som är Malin.

-Jag är en Hedemorahöna i mina bästa år. Runt mig har jag fyra hönor och Tuppen, Brago, som tar hand om oss hönor, han är en riktig Tupp och ingen kapun minsann.

-Brago skyddar och vakar över oss, han exponerar sig mot hökar och rävar, han respekterar vår rangordning, han hjälper oss hitta mat, så vi hönor har anledning att hålla samman runt vår tupp.

-Vi har klarat oss från hökar och rävar men två ankor ner vid dammen har försvunnit, Brago menar att det var räven och minken, då den ena ankan släpats bort medan den andra låg med avbiten hals alldeles i strandkanten.

-Än så länge är gräset friskt och näringsrikt, idag regnar det men det spelar inte så stor roll, det mesta av det milda höstregnet rinner av mina svarta blanka fjädrar. Vi har en stor syrenhäck där vi söker skydda och vila.

 

-Igår värpte jag inget, så nu kommer jag söka upp mitt rede i fårhuset tidigt på förmiddagen. Ofta får jag mina vänner med mig, då brukar de vänta den tid det tar. Jag har sökt mig hit ut till fårhuset eftersom jag vill ruva mina ägg.malinPåÄgg

-Ruvade Lillpip under Maj, nu är hon redan mycket större än mig, men värper, det gör hon inte än.

-Det är någon som tar mina ägg även här ute i fårhuset, naturligtvis är det människorna, jag har sett det, kanske Brago kan hitta en ny plats för ett rede åt mig.

-Evita den andra vuxna hönan håller på att rugga, så nu är det bara jag som värper.

-Mina ägg är ganska normala för oss Hedemorahöns, 56 gram och jag är ändå en ganska nätt liten höna på 1,6 kg. varenda gram i sina bästa år. Att lägga ägg, är inget jag gör affär av, det går av sig självt om jag får vad som behövs. Vatten, säd, snäckskal, smågrus till muskelmagen och helst som här där jag nu bor, möjlighet att vandra fritt och beta av allt grönt, leta efter insekter, inte minst maskar och larver.

-Det tar mig 24-25 timmar att skapa ett ägg och detta gäller alla min hönvänner.

-Människor, ni som inte verkar nöjda med denna vår prestation utan gör allt för att minska vårt rörelseutrymme och våra möjligheter att få leva ett liv efter vår arts egenskaper och behov, som ständigt pressar oss till nya anpassningar och till och med konstruerar om oss för att kunna få våra ägg till en lägre kostnad, har ni funderat över hur stort det ägg ni själva skull skapa för att kunna jämföras med vår insats. För en normalt byggd människa skulle ni behöva tillverka ett ägg på omkring 2 kg. Inte en gång i veckan, utan näst intill varje dag. Ni människohönor som fått egna kycklingar, detta skulle ni göra var dag, en liten ja, men ändå nästan varje dag.

-Jag heter Malin och vet vilket som kommer först, jag är en del av en pulserande livsväv och tror mig inte vara dess skapare, har inte låtit mig placeras i en reduktionistiskt vetenskaplig bubbla lekande med ”logiska” spetsfundigheter om ”hönan och ägget”, jag vet vilket som kommer först.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *