Jordbruk/miljö,Politik

Hunger till vår Mat

15 jul , 2014  


HUNGER!!

Magasinet Hunger har kommit ut.
Hunger behandlar frågan om mat på ett för den svenska nationen hoppingivande sätt. Matfrågan är kanske den viktigaste frågan för att överbrygga en av de största klyftorna vi har i detta land, den mellan stad och land. För det är bara genom en riktig skildring av maten som städernas folk kan förstå grundvalarna i sin existens som människa, sitt beroende av kulturlandskapet och dess biologiska processer.

I det senaste numret, nästan dagsfärskt, får vi som lösnummerköpare för knappa 70 kr. ta del av dryga 100 sidor med recept, analyser av industriell mathantering och reportage bland kockar och grönsaksälskande odlare från Thailand. Glädjande kan vi också konstatera att denna tidning inte drabbats av PK-godhet. Här finns ett litet blixtrande inpass om en Björn Söder som på en matfestival i Malmö nästintill förgäves letade efter något svenskt att stilla sin Hunger med. I det finstilta kan vi läsa att han lyckades, och valet föll på en sillmacka.

Detta nummers längsta tex, rikt med vackra bilder handlar om “grönsaksgurun” från Stekeröd i Bohuslän, Sustip Austad. Det är både en gripande personhistoria och en skildring av villkoren för småföretagare i den svenska moderniteten.

Sustip är stark EU-motståndare så den av henne orörda marken runt hennes växthus väljer hon ändå inte att arrendera ut, bara för att slippa få marken indraget i EU-systemets förnedrande bidragshantering.

Över tidningen vilar Mats-Eric Nilssons kunniga och lågmälda ton. Författaren som vi känner som en av det svenska matupprorets ledande personligheter. Den som inte läst “Döden i Grytan” heller tillgodogjort sig motsvarande information vet ingenting om vad som egentligen ligger på våra tallrikar.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *