Begreppet kostpolarisering ger NOLL träffar på nätets sökmotorer. Vid särskiljning, “kost polarisering” en träff. Jag kan med tillförsikt gå vidare, jag är något nytt på spåren. Vad jag menar är att de olika kostskolorna är förälskade i att exklusivt driva sina kostråd påhejade av de närmast troende, och missar att vi är en art, vi är allätare, med ett metabolt system som borde och kan definieras.
En beskrivning där alla dieter kan förstås med sina för och nackdelar, eftersom vi är individer som skiljer oss åt på avgörande punkter, beroende på vad våra mödrar ätit och byggt upp för immunsystem, på våra egna kostvanor under uppväxt, på vad vi utsatts för av miljöstörningar och påfrestningar av alla de slag, inte minst våra biologiska förutsättningar skrivet i ärftlighet och geners språk. Jag vill se den stora bilden, den enande beskrivningen, för en ny och kollektiv förståelse av vilka vi är avseende vårt metabola system.
I nr 5 2018 av LCHF-magasinet beskriver Tommy Runesson problematiken från ett inifrånperspektiv. Som en oro inom den kostpolitiska rörelsen om vilka det är som verkligen har rätt. Tankarna väcks i ett The Low Carb Universe på Mallorca.
det slog mig att det råder förvirring kring kostråden. Vissa säger att man bör äta lite mindre fett och mer protein medan andra förespråkade mer “klassisk” LCHF-kost. Vem skall man lyssna på. Vi som varit med ett tag har förstått att man faktiskt kan välja efter vad som passar för en själv.
Just precis och dessa insikter borde leda vidare till att öppna upp för det riktigt breda perspektivet som erkänner att människan äger kapacitet att förbränna kolhydrater. Jag tänker inte trassla in mig i att försöka beskriva hur den kolhydratdrivna delen av vårt metabola system fungerar bara konstatera faktum, den är på plats och fungerar för de allra flesta, dessvärre har den för ett stigande antal människor satts ur spel. Den viktigaste faktorn är troligen det förändrade sätt vi producerar mat för en global marknad så att vårt metabola system ständigt utsätts för nyheter. Och hur vi av hälsovårdande myndigheter lurats att lägga om vår kost. Under årtionden har varningarna för animaliskt mättat fett trummats ut genom medier, samtidigt som sockerkonsumtionen stått för alarmerande ökningar.
Många har under de senaste två-tre årtiondena stått för stora insatser för att motbevisa livsmedelsverkets kostrekommendationer, vilande på falsk vetenskap och attacker mot animaliskt mättat fett. Många har samlats under bokstavskombinationen LCHF. Trots att Livsmedelsverket ännu inte erkänt sin synder så har de besegrats i debatten vilket jag tycker mig kunna se i hur smörhyllan i livsmedelsbutiken har växt på margarinet och industrifetternas bekostnad.
Den slutgiltiga segern över industridriven matproduktion, och en av läkemedelsindustrin kontrollerad sjukvård kommer inte att nås om inte de segrande krafterna ändrar strategi. Det finns ingen kost som är rätt för alla.
admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson