Klyvnades tid

Dagbok juni 2023

30 jun , 2023  

13 juni. Inger hade ärenden i Kristinehamn. Vi tog naturligtvis bilen. Under tiden besökte jag  sex stycken byggfirmor för att hitta ett lämpligt verktygsbälte. Snickarbälte valde killen  hos Industriprodukter att kalla det men han hade inte något hemma. Endaste ett företag hade vad jag sökte så det blev ett enkelt val. Det är det verktygsbälte som jag använder vid lieslåtter det gäller och som jag bär på dagbokens foto taget för tio år sedan.

 

Redan då med hål och tydligt blekt. Tyvärr fanns inte ett nytt av samma sort.

Det varmvädret och frånvaron av regn börjar så smått sätt sin spår. Fläckar av torkat gräs. Vallarna växer dåligt kommer skördarna att räcka över  vintern. Utan regn inom de närmsta veckorna är svaret oundvikligen nej. Träden står fortfarande i sin djupgröna klädnad. Det gäller även de flesta av våra fruktträd. Två varav ett Ingrid-Mari har jag dock vattnat idag på grund av svag tillväxt av blad och blekgrön färg. Tomaterna men även stora delar av köksträdgården behöver daglig bevattning.

Avslutade dagen med att göra en stor sats med parfait på blåbär och hallon. Åtta 2dls glassbägare + 14 halvfulla som skall fyllas med vaniljglass imorgon. Receptet: 6hg bär, 8 äggulor,  8 äggvitor, 6 dl grädde, 2 dl socker. Vitor och gulor vispas med en dl socker. Även grädden vispas innan allt blandas med de mixade bären. Den här gången använde ag inte glassmaskinen som jag brukar. Denna parfait fungerar bra att frysa utan maskin om man under några timmar regelbundet tar ut glassen och med en visp bryter de delar som frusit.

 

 

Under eftermiddagen räfsade vi hackslåtten dvs höet som slagits med lien och transporterade det under tak.

15 juni. Vår andra ruvande höna förlorade alla sina ägg . Det hände troligen redan under gårdagen. Hon har själv valt ett rede i ett uthus som tyvärr inte är skyddat mot skator som vi tror är förövarna. Har vänt det med slåtteragregat slagna gräset samt putsat betet.

16 Juni. Jordbruksverket har på grund av den svåra torkan och brist på vallfoder öppnat upp för att tillåta skörd på träda. Eftersom jag har ett skifte på tre hektar med gröngödsling kontrollerade jag med jordbruksverket om det var tillåtet att istället ta en skörd där. Det skulle gå om jag ändrade växtkod  till vall vilket kan göras även efter den 15 juni var beskedet. Enligt handläggare så förändrar det inte storleken på bidragen. Efter dessa klar besked erbjöd jag närmsta mjölkgård att de kunde få ta skörden på de tre ha, vilket de var intresserade av. Inom ett par timmar så var gräset slaget och strängat. Imorgon får vi se om skörden sker i form av balar eller läggs i en plansilo.

Det mesta av det lieslagna gräset finns nu under tak i händelse av att vi får det utlovade regnet på söndag. Återstår att bärga gör två stycken slagna med slåtterbalk. Den en har det torra gräset räfst samman i högar för hemtransport.

17 juni. Enligt väderlegsprognosen från yr så kommer söndagen den 18 att innebära att den långa torkan bryts. Här i västra Värmland förutspås att vi kommer att få fattiga sex mm. Vi skulle behöva så mycket mer. Sex mm är inte ens en riktig rotblöta så vi får hoppas på mer regn under den närmsta tiden. Från min gårdsplan så kunde jag följa hur det strängade gräset plastdes in i fjorton balar.

Vårt eget slagna gräs är också omhändertaget.

Vad vi misstänkt under en längre tid är att det är en grävlings som härjar i vårt potatisland. Potatisen bryr han sig inte om men ställer till i övrigt som ett vildsvin. Det troliga är att det är vinbergssnäckor  som han bökar efter. Det stämmer med vår iakttagelse att dessa vackra sniglar minskat  dramatiskt under våren. Till en börja misstänkte vi att torkan fick sniglarna att ligga lågt.  Men det betyder ju inte att vinbergssnäckan gör sig osynlig. Den kryper bara in i sitt hus och murar igen öppningen med någon slags hinna.  Så grävlingen är numer huvudmisstänkt som orsak till minskningen av de snäckförsedda sniglarna.  En granne mötte nämligen en grävling alldeles intill potastislandet..a som gick förbi med sin hund Anledningen till omsvängningen.

18 juni Det har småregnat hela dagen, vid 22tiden markerade regnmätaren för 16 mm. Det var mer än vad jag vågat drömma om. Kanske står mätaren på 20 mm då jag vaknar imorgon. Detta var verkligen ett glädjeämne och till stor glädje för alla som är beroende av växt och djurliv för sin försörjning. Till min stora glädje har små vattenpussar bildats på vägen.

Avslutade arbetsdagen med att slakta en tupp. Säkert en lättnad för hönsen som behöver sin huvudbeklädnad inför mörkare och kallare tider.

19 juni Det regnade några morgontimmar. Regnmätaren nådde inte riktigt upp till 20 mm utan stannade på 18. Nu hoppas vi på ytterligare regn. Prognosen lovar mer redan på onsdag. 9 mm enligt Yr.

Regnet har inte bara varit en välsignelse för växtligheten. Även fåren har fått en uppfriskande dusch, De var ordentligt skitiga före regnet. Nu är pälsarna åter rena, glänsande, mjuka och krulliga.

20 juni Pionerna blommar. och jordgubbarna måste rensas, hela grönsakslandet för den delen. Yrs prognos för onsdagens väderlek har ändrats. Deras bud är nu 4,8 mm som kommer att äga rum mellan kl 15 och 22.  De 18 mm vi fick under söndag och måndag har verkligen gjort skillnad då det gäller våra grönsaker. Allt har nu kommit upp utom smultronen över verkar vila en ren förbannelse. Men syn den som ger sig under eftermiddagen gjorde jag ett nytt försök på friland.

21 juni klockan är 21.30 med 3-4 mm i mätaren. Enligt Yrs prognos upphör regnet 22.00. En ganska säker prognos alltså. Innan regnet han jag med att rensa morötter, jordgubbar och potatis från ogräs, halma jordgubbar och kupa tre rader potatis. Mer rensning av ogräs återstår. Men nu är det slut med regnet för några dagar. Det betyder att tillfället måste tas till att slå gräs.

22 juni Nattviolen: midsommarnattens förtrollande lilja blommar här på Västkärr, ett hundratal meter från vårt hus. Två av de fyra individerna har redan slagit ut. Ett yngre par, som det verkar, följer inom de närmsta dygnet, eller rättare natten, för det är då som de utmärker sig med sin magiskt mättade doft.

Så tack vare att människan vände den kritiskt låga halten av CO2 i mitten av 1800-talet, har den gröna livsväven, som är förutsättningen för allt liv, gjort vår vackra planet ännu grönare. understigen halten CO2 150 ppm så upphör fotosyntesen, och jordens alla livsformer med den. Under de senaste två hundra åren har halten CO2 ökat från 180 ppm till 400 ppm.

Med regnet frodas ogräset. Jordgubbarna som börjar ge skörd står naturligtvis först i tur att rensas, för att skydda de läckra bären från röta och jord  behöver de även tillföras halm, så det är vad en sto del av dagen fyllts av. Har dessutom hunnit med att slår ett mindre stycke gräs. Mindre eftersom mer regn är att vänta redan på måndag enligt Yrs prognos..

23 juni. Hörde inte bara göken, såg den också. Avslutde midsommarafton med vitt vin och frusna hallon. Årets skörd lär vänta på sig. Egna jordgubbar. Brukar inte missa och premiären var redan igår. Inte konstigt med tanke på det sena midsommarfirandet detta onådens år 2023. Midsommardagen börjar jag med att grädda den deg som jag avslutade midsommarfirandet med. Det är ett surdegsbröd som tar några dagar och sker i tre steg. Först skall surdegen skapas. Ett par dl. finmald fullkornsmjöl på den egna rågen tillsammans med  vatten och en liten bit av vad som återstår av det senaste baket. När den lösa degen börjar bubbla är det dags för steg nr 2,  Till den lilla surdegen  tillförs  c:a ett kilo finmalt fullkornsmjöl av rågen.Tillsätt vatten och blanda till en lös deg. Låt den stå ett dygn i en temperatur omkring 10 grader. I steg tre tillförs ett drygt kilo siktat vetemjöl, 4 dl lingonsylt, 25 gram jäst och två teskedar salt. Bearbeta till en smidig deg. Låt den jäsa I C:A ETT DYGN I 10 grader.

juni 24. Brödet är gräddat, vilket betyder bröd för ett par veckor. Yr har ändrat sin prognos: inget regn på måndagen den 26. Planeringen behöver justera. För det förta måste fortsatt torka utnyttjas till att slå ytterligare gräs redan idag, och omhändertagande av redan skördat hö får skutas på framtiden. Mer tid till att ta hand om tomater och grönsakslandet. Samtliga tomatplantor måste gröngödslas, potatis kupas och vattnas. De sent sådda morötterna måste dagligen vattnas för att hållas i liv.

Dramatiken kring interna motsättningar i Ryssland har tagit över nyhetsflödet. Tolkningarna av vad som händer är skiftande och beroende av ställningstaganden till det ryska angreppet på Ukraina. De som står bakom Ukraina läser gärna in en konflikt om kommer att påverka Rysslands förmåga att fortsätta kriget i Ukraina. Inbördeskrig är mer en önskan än en analys av realiteter. Inget tyder på att Ryssland står inför ett inbördeskrig. Den starkaste reaktionen bestod i att de om kunde lämna Moskva i växande utsträckning tog flyget därifrån. Samtidigt har konflikten inom den ryska eliten fått en – om än tillfälligt – lösning genom en fristad för Pregosjin i Vitryssland. Marschen mot Moskva har avbrutits. Har Pregosjin ställning stärkts eller tvärt om återstår att se.

25 juni Dagens arbete börjar med att när väl dagen av solen lyfts ur det strängade gräset vända det för en sista gång. För att inte juni skall bli en tom månad på hemsidan Klyvnadenstid.se Behöver en artikel skrivas. Mängder av påbörjade artiklar finns: Vem slog ihjäl Jan-Åke Olsson är en som dock behöver föregås av en som beskriver tidsandan och strömningar inom socialdemokratin som blockerat en granskning av Sovjet/Ryssland. Här finns också ett påbörjat alster om vad som hände de mördade fackföreningsledarna 1991 i Tallin. Men även den så kallade klimatkrisen behöver kommenteras. Lite bidrar jag dock med på Facebook av och till, som

CO2 kan inte “värma” som du skriver, endast förhindra avkylning. Genom denna felskrivning avslöjas det grundläggande problemet med klimatmodellerna som inte tar hänsyn till vad som händer med vår världs stora värmekälla SOLEN.

Västvärlden har dragits ner i denna masspsykos som kalla klimatkris att inte ens Påven ser Solen, alla mänskliga gudars urmoder.

Misslyckas det återstår att publicera detta dagboksblad för juni.  Först stränga hö sedan vården och vatten till allt som övrigt  odlas i självhushållningens namn.

26 juni Började dagen med att barfota gå dryga hundra meter för att plocka jordgubbar till frukostfilen. Gick du barfota bland fårskiten sa Inger. Man behöver ju inte trampa it sa jag.  Under frukosten på yoghurt med jordgubbar och hårdkokta ägg och med fårskit mellan tårna fyllde jag glassmaskinen med grädde och vaniljsås. När frukosten var avverkad fanns en färdig vaniljglass att sleva ner i tio två deciliters créme fraiche-förpackningar. Två avsmakades några timmar därefter som efterrätt till den kalla soppan på mixade ärter, lök och matlagningsyoghurt. Det nybakade brödet  bidrog tillsammans med hårdkokta ägg till substans och energi till den tunna kalla soppan. Har strängat det slagna gräset Efter att nazismen besegrats har vi en helt ny politisk situation i Europa där nazism har noll inflytande. Under kalla kriget står kampen mellan Öst och Väst. Ett väl använt trix av marxister har alltid varit att utmåla alla sin motståndare som nazitser och fascister. Här står konfrontationen mellan

27 juni det har regnat. Det strängade gräset har tagit stryk, fått den typiskt mörkare färgtonen. Det var två skurar  med tre timmars mellanrum. Först 9 mm sedan ytterligare en som fuktade gräset efter att jag strängat om det. Det blev en dubbel missräkning. Höt på rännet har flyttats om så att det finare lammhöt får en skyddad plats i mitten, omgivet av ett skyddande täcke av det hö som skall komma senare.

Idag hälsade tornfalken på med ett svep över gården, ryttlade där jag stod och hälsade honom välkommen.

28 juni Efter regnet så börjar jordgubbsplantornas bär mogna i rikligt mått. Till kaffet blir det bl.a. en sallad på jordgubbar och fetaost. Det blir lite fika till lunch redan kl 11 eftersom både Inger och jag har ärenden på byn. Jag skall besikta bilen. Det gick vägen med en anmärkning på att strålkastarglasen måste rengöras eftersom de minskar ljusstyrkan på halvljuset. Efter besiktningen satte jag mig i parken vid biblioteket med mitt durkslag med jordgubbar och en bok: Patrick Moores “Fake invisible catastrophes and treats of doom”

På kvällen tillverkade jag glass: en jordguppsparfait: 9 hg jordgubbar, 12 ägg som delades i gula och vita, 4 dl mjölk och 6 dl grädde. Både vita och gula vispades fast respektive poröst. De portioner som inte kördes i glassmaskinen blev luftigare, lägre densitet. Genom att ersätta mjölken med grädd går det med fördel att göra detta recept utan glassmaskin.

Under jordgubbplocket så uppvaktades jag av en stor skimmerfjäril. Det blev en liknande upplevelse som 10 juli 22. På FB kommenterade jag det på följande vis:

En Stor Skimmerfjäril besökte mitt trädgårdsland. under flera minuter gick den och sökte något med sin länga ljusgröna tunga utfälld. Det var inte på kålplantorna utan på marken, bland matjorden den vandrade runt med sitt långa utfällda organ och nosade. jag har aldrig sett något liknande. För 35-40 år sedan fick vi besök av en Aspfjäril det var också en mycket vacker fjäril.

29 juni. Det senast slagna gräset har strängats och lastats på en balvagn, transporterats till ladugården och handlastats med högaffel upp på rennet(höskullen). Ett  meningsfullt arbete.

Nu börjar den tiden för frossande i jordgubbar. Minst en liter till middagens efterrätt tillsammans med vaniljglass, grädde eller jordgubbsparfait.

30 juni. Det har kommit 3 mm regn under morgontimmarna och det småduggar fortfarande då jordgubbarna till frukost plockas. Även under middagen är det jordgubbar som gäller till dessert. Tre fullmatade portioner Jordgubbar och ovispad grädde är oslagbart, dessutom nästintill omöjligt att misslyckas med.

 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *