Hälsa

Hemestra hallonfall och blåbärskog.

27 jul , 2020  

Skall Coronapandemins nedstängning och den extremt goda tillgången på hallon och blåbär tillsammans bli en välsignelse. Knappast med någon automatik, men varför inte bidra till denna omställning när förutsättningarna är så goda, när så många semestrar hemma. Ta med några hinkar och eventuella bärplockare tillsammans med kartbok och kaffekorg och återerövra Sverige. Var en del av skifte, den stora vändpunkten som tar avstamp på hjortronmyrar, blåbärskog och hallonfall. Alla talar om miljön, men det är i närkontakt och genom delaktighet i ett utbyte som insikter växer och de starka banden etableras, detta gäller inte minst den kommande generationen.

Vad är det för mening med att vara en del av ett land om det inte ger några rättigheter. Jämlikhet, 1900-talets stora politiska projekt stegade på genom två veckors lagstadgad semester, och att med allemansrätten öppna upp landets tillgångar av hallon, hjortron, blåbär, odon, tranbär, lingon och svamp för en växande stadsbefolkning. Det ligger bara ett par tre generationer tillbaka i tiden, och Sveriges folk verkar redan ha glömt bort hur man uppfostrar sina barn i hur skogarnas och myrarnas guld skall tas om hand, hur våra rikedomar skall förvaltas. Vi som nu är plus 70 lärde oss på femtiotalet att ta ansvar och bli en del i familjeekonomin. Så lärde vi oss att uppskatta den gröna vävens gåvor, en enkel händelse med livslång betydelse.

Detta är min erfarenhet och jag kanske överdriver betydelsen av de nya stadslymlarnas knytning till sitt ursprung och förtjusning av att plocka hallon. Men för ett barn kan ett möte med en orm vara en prövningens port till en livslång gemenskap. För en pojke eller flicka kan en  vandring över en myr plötsligt bli en skrämmande erfarenhet, och efteråt ses som ett stort äventyr. Det är lätt gjort att trampa fel på tuvor och gungfly och sugas ner i den bottenlösa dyn. Med ett ben ner till låret i sörjan infinner sig efter någon minuts kamp mot tyngdkraften, en stigande trötthet och växande panik. Våt och omskakad har tioåringen fått en erfarenhet av den farliga värdens jakt på byte, dess oförutsägbarhet och den egna dumdristighetens pris.

Att dra ungdomarna från mobiler, spelkonsoler och tangentbord existerade inte under min uppväxte. Livet låg utanför hemmets väggar och ljudet då dörren slog igen bakom ryggen var en frihetssignalen för att leva ut några timmar efter skolans disciplineringsövningar. Att ge och bygga upp kroppen är viktigare än att låta hjärnan struktureras av matematik. Att akademiker ser det annorlunda står inskrivit skollagen. Vad bristen på kroppskultur och händernas flit gör med hjärna och själ har blivit föremål för en del oro efter digitaliseringens framfart. Ur Göran Lundbloms Handen i den digitala världen:

Det är ett välkänt faktum att kreativa handaktiviteter skapar  harmoni, välbefinnande och tillfredsställelse. I samband med föreläsningar om handen och hjärnan får jag ofta frågan vad det är som gör att kreativa handaktiviteter har en så god påverkan på oss -att vi blir lugna i sinnet och känner ett stort välbefinnande. …. I kreativahandaktiviteter får handen möjlighet att spela upp hela sin reportoir – som finmotoriskt verktyg och känsligt sinnesorgan –  detta skapar en fysiologisk och psykologisk balans inom oss.

Ja, vår hjärna längtar efter att handen får lägga beslag på och behärska världen. Igår plockade jag hallon till lunchens efterrätt. Två sinnen samverkar för att välja ut bären av rätt mognad. Först väljer vi efter den rätta djupröda färgen, men om stenfrukten inte har rätt mjukhet så låter ja den vara, hallonen skall ju vara riktigt mogna. I handen finns såväl styrkan som fingertopparnas känslighet, och för att trimma in fingrarnas känslighet och finmotorik måste händerna användas.

Hallonen som blev över använde jag till dagens frukost. Hallon och grädde, tror inte du kommer att bli besviken över enkelheten, men det mesta av hollonen gick till gårdagens efterrätt: Hallonglass

250 gr. mixade hallon.
3 dl lösvispad grödde
2 ägg + 3 msk florsocker och 1msk vaniljsocker vispas upp för hand.
Allt blandas och placeras i glassmaskinen. Utan glassmaskin: kyl ner ingredienserna till nära noll. Bland dem i en stor nedkyld metallbehållare.  Bryt kristallerna genom omrörning några gånger den första halvtimmen.

2020 kommer att gå till eftervärlden som ett av årtiondets bästa år för blåbär, även hallonen finns i rikt mått och är ovanligt fria från insektsangrepp. Missa inte att fylla din frys med hälsa och soliga minnen till vinterhalvåret. När hälsokosten lockar med sina dyra blåbärspiller kan du slösa med dem i filen eller mjölken, i pajer och glass.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson

 


One Response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *