Hälsa

Glasshantverkets dag

24 mar , 2019  

Det var en ganska soligt idag och läge för en sittning på verandan. Dagen till ära ställde jag hemlagad glass på bordet. Och det passar utmärkt för idag är glasshantverkets dag:


Idag är det Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass. Detta beslutade EU-parlamentet den 5:e juli 2012. 584 ledamöter röstade för och endast 26 emot. 7 ledamöter missade omröstningen till följd av kö till glasskiosken. Tur att man inte enbart förlorar sig i omröstningar om nödlån och sanktioner, utan ibland faktiskt ägnar sig åt något av godo – glass.

2018 blev mitt livs stora glassår och orsaken var en varm och solig sommar, därtill hade jag skaffat en glassmaskin. Årets första glass blev en krämig glassomelett smaksatt med punsch. Glassomelett är ett eget påhitt eftersom ingredienserna i princip är de samma som för en annan efterrätt, brylépuddingen. Så här ser receptet ut.
Ingredienser:

2 dl mjölk.
socker 85 gram c:a 14%
3 äggulor, 3 ägg 160 gram
3 dl grädde(40% fetthalt)
2 msk punch. Kan ersättas av vanilj, eller lämplig sprit utan att förutsättningarna ändras.

Koka mjölken, den jag använder kommer från en mindre gård och har en högre fetthalt än standardmjölken, mellan 4-5%.  Vispa äggen och sockret till en porös smet, äggen är från mina Hedemorahöns. Blanda äggsmeten och mjölken. Värm blandningen till dess att den tjocknar. Var försiktig så att inte smeten någonstans i kastrullen överstiger 85 grader, rör kontinuerligt. Vid 80 grader slå av värmen, är kastrullen tjockbottnad kan den lagra värme som gör att temperaturen blir för hög. Blanda alla ingredienserna i en skål. Häll i glassmaskinen.

Det går att göra glass utan en glassmaskin, man missar lite i den släta lena konsistensen, men det finns en del tricks för att få ett bra resultat. Det gäller inte minst detta recept som innehåller så pass liten mängd vatten. För att minska ner tiden det tar att frysa in glassen gäller det att utgå från så kalla ingredienser som möjligt. Punschen kan slås i på slutet och var ordentligt kall, många minusgrader. Kyl ner grädden och äggsmeten i rostfria bunkar i frysen. Försök få dem så nära noll som möjligt. Blanda samman allt i en stor rostfri bunke som kan överföra kyla till glassen. Sätt på snabbfrysningen. Ta ut glassen efter en timme och rör snabbt om ordentligt så att kristallerna bryts. Efter ytterligare ett par timmar bör glassen vara färdig.

Detta är ett recept som passar speciellt bra för barn som behöver fett och proteinrik mat, ett riktigt bra mellanmål.

admin@klyvnadenstid.se
Evert Larsson


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *