AnnaBo

Klyvnades tid

Anna Lindh 10 år efter mordet.

6 sep , 2013  

Till tio-årsdagen av mordet på Anna Lindh

Det är 10 år sedan Anna Lindh mördades. När man så, via medier får ta del av gamarnas vingslag över hennes minne och dess representation i medial trycksvärta undrar man om någon egentligen reflekterade över vad som hände och varför det hände. Mordattentatet mot Anna Lindh skedde på dagen 2 år efter den 11 september(911), på morgonen dagen därpå var hennes öde beseglat.

Ingen händelse har haft större betydelse under det senaste kvartsseklet än de två tornens förintelse. Det var upptakten till krigen i Afghanistan, Irak, Sudan, Libyen. Det är också  detta politiska kraftfält som attacken mot tornen skapat, som nu av USA används för att rikta kryssningsmesiler mot Syrien.

De som nu vakar över Anna Lindhs politisk minne tror att de kan hantera det fritt efter eget gottfinnande. På något annat sätt kan inte det faktum att Madeleine Albright får årets pris till Anna Lindhs minne tolkas. Detta hade inte varit möjligt om inte Världen genom Sverige fastnat i den falska föreställningen att mordet saknade politiska motiv. För att skapa politiskt handlingsutrymme såg sig vår stackars svenska elit tvungna att begrava Anna Lindhs politiska gärning med hjälp av en syndabock, en ensam ung psykiskt sjuk man, vars liv nu också ruineras.
För att eventuella läsare skall förstå det olämpliga att blanda samman Anna Lindhs minne med denna amerikanska utrikesminister behöver vi gå tillbaka 20 år för att syna hennes politiska CV.
Rättfardigade massmord på barn tilldelades Anna Lindh priset

Att det svenska rättssystemet havererat i bemärkelsen att det blir allt svagare i sin uppgift att upprätthålla den svenska rättssäkerheten är knappast någon politisk utkantsposition, den delas av en stor del av det svenska folket. Men att detta rättssystem regelmässigt också ställer upp för att tjäna utländska makters intressen är betydligt allvarligare. Men detta är vad vår rättsapparat stod till tjänst med i sin hantering av mordet på Anna Lindh. Precis som i mordet på Olof Palme gällde det att  dölja alla internationella kopplingar till mordet.

2001 tvingade USA svenska banker att frysa tre Somaliers banktillgångar, eftersom de fanns på FN:s, av USA upprättade, terrorlista. Anna Lindh reagerade genom att kräva rättssäkerhet vid hantering av terrormisstänkta. USA: svar på den svenska diplomatin var att kräva utlämnandet av två Egyptier, som brådstörtat under tortyrliknande behandling fraktades till Egypten av CIApersonal och -flyg.

Anna Lindh hade inte riktigt förstått budskapet med flygningen av de två egyptierna utan fortsatte att inför FN hävda större rättssäkerhet vid hanteringen av personerna på terrorlistan. I boken Dampistol och Morakniv av Tomas Nilsson kan vi nu med ringa ansträngning få de uppgifter som gör det lättare att förstå det politiska spelet efter 911 och därmed förståelse för vad Anna Lindh stått för och det höga pris hon fick betala. Genom boken påminns vi också om Anna Lindhs kritik av USA:s aktion i Jemen 2002 som resulterade i flera döda, “som varande en summarisk avrättning, stridande mot mänskliga rättigheter.”

Var det nu som det militärindustriella komplexet i USA fullständigt tappade tålamodet med Anna Lindhs oförmåga att förstå att, i kriget mot terrorismen finns inget val, “antingen är man med eller så är man mot” som Bush uttryckte det. Hur många dödsdomar som genomförts under kriget mot terrorismen kommer vi nog aldrig att få veta och trots alla insatser för att få oss att förstå, så finns vi fortfarande kvar, vi obegåvade, som inte förstår, och som alltid väljer fel, och som riskerar att sättas under sanktion, få våra tillgångar konfiskerade, bli fängslade, eller till och med bli hedrade av att pekas ut av en vältalig president, som legetimt mål för en drönareattack.

Att denna motivskiss är möjlig understryks av fakta som Eva Franchell, Anna Lindhs presssekreterare vid mordet, berättar i sin minnesbok Väninnan. Här under diskussion i en artikel hämtad från Aftonbladet
Fakta från Eva franchells bok Vänninan

Anna Lindhs ovilja att bli en okritisk följare av “USA:s kamp mot terrorismen” tog sig säkert flera, i den diplomatiska posten dolda uttryck. Uppgifter från Wikileaks visar att så var fallet, som i amerikansk diplomatpost med rapporter om missnöje med utrikesminister Anna Lindhs kritiska inställning till jakten på terrorister.

När det gäller att runt om i världen genomföra spektakulära mord på sina fiender kan USA vara säker på professionell hjälp. Kanske var det Anna Lindhs kritik av Mossad, den Israeliska underrättelsetjänsten, som var droppen som fick bägaren att rinna över. På en fråga från miljöpartiets Yvonne Ruwaida om Mossads ökande aktivitet svarade Anna Lindh i en riksdagsinterpellation.

Utrikesminister Anna Lindh
Yvonne Ruwaida har frågat mig hur jag tänker agera för att markera att Israels politik avseende dess säkerhetstjänst är oacceptabel för Sverige.
Jag har också tagit del av medieuppgifterna om att israeliska agenter skulle ha fått fria händer att mörda personer som anses hota Israel varhelst de befinner sig. Om detta stämmer är det givetvis helt förkastligt. Sådana aktioner skulle strida mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna. Att mörda människor på andra länders territorier utgör dessutom en kränkning av dessa länders suveränitet.
Sverige har alltid tagit avstånd från sådana utomrättsliga eller summariska avrättningar, oavsett var de har skett. Det är en grundläggande mänsklig rättighet att ingen godtyckligt får berövas livet och att denna rätt ska skyddas genom lag. Detta är de utgångspunkter som kommer att vägleda Sveriges fortsatta dialog med Israel och vårt agerande inom EU och FN.

Det sorgliga med tioårsdagen av mordet på en blivande statsminister är att det inte bara är de inre kretsarna inom socialdemokratin som minst sagt grumlar minnets bägare, även personligheter inom vänstern saknar perspektiven för att ställa sig i försvar för de som genom sin kritik av hur kriget mot terrorismen förts fått offra sitt liv för sitt land.

På Jan Myrdals blogg kan följande läsas om Anna Lindh

Men värre blev det. Österrikes arma regeringspatrask lydde order, slog ihop stövelklackarna och tvingade mot all internationell sed ned Bolivias presidentplan för att de av Han som Bestämmer beordrats snoka om Snowden fanns ombord. Det blir en anmälan till Säkerhetsrådet. Men där sitter de lydiga.

Inte skulle Reinfeldts Sverige varit bättre. Att ett socialdemokratiskt inte skulle varit det vet vi ju. Minns hur den efter att hon mördats helgonförklarade Anna Lindh och den juridiskt dubiöse Thomas Bodström såg till att de oskyldiga egyptierna greps, kränktes på flygplatsen och av CIA flögs till tortyr i Egypten.

Om det bland yttervänsterns namnkunnigaste pågår någon form av tävling i att genomföra karaktärsmord på Anna Lindh så får nog ändå Mikael Wiehe koras till segrare. Han har vägrat att ställ upp för att sjunga Sången till modet. Anledningen är att han utser Anna Lindh som huvudansvarig för utlämningarna av Ahmed Agiza och Mohammed Alzery. Efter att osakligt tagit heder och ära av Anna Lindh har han smaklösheten och fräckheten, att erbjuda sig sjunga en sång om tortyr. Det är minst sagt sorgerligt att folk som kallar sig kommunister är så hänsynslöst baksluga.
För de som orkar lyssna på MW:s pompösa vältalighet så framträder han här.

svtplay.se Mikael-wiehe-om-kritiken

Några minuter in i denna video kan vi höra honom säga:
Tortyr har sedan den 11 september spritts som en farsot över världen.
Och det här har ju USA:s president Barak Obama viljat stoppa.
Han har sagt sig vilja stänga Guantanombasen.
Han har sagt sig vilja få stopp på tortyren
Hur det har gått med det här är jag inte riktigt säker på.(min understrykning)
Men jag vet att väldigt många av dom som betraktats som terrorister har torterats
Och det måste man vara emot. Någonstans måste man sätt en gräns.”

För Obama saknas inte förståelse.

Så här kan inte en artikel om Anna Lindh få sluta.
Här är därför några nedslag i nätetflödet:
unken-kvinnosyn-från-mikael-wiehe
mikael-wiehes-dubbelmoral
mikael-wiehe-silar-mygg-och-sväljer-kameler
anna-lindh-får-skulden-men-göran-persson-går-fri
Silobreaker bloggdiskussion anna-lindh-fr-skulden-men-gran-persson-gr-fri
bloggdiskussion anna lindh kan inte ge sinbild
Minnesbilder
Och för de som är riktiga politiska kalenderbitare, här kommer ett 1:a majtal från 1997
Anna Lindhs 1-maj-tal-1997

{jcomments on}


One Response

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *